Rezolvarea conflictului din Ucraina va putea să fie o premisă favorabilă și pentru soluționarea conflictului transnistrean, spune ministrul român de externe.

Reuniunile Formatului "5 + 2”, care gestionează soluționarea conflictului transnistrean, au fost ”amânate, pentru că este firesc ca în timpul acestui conflict să existe o anumită dificultate în a așeza la aceeași masă Ucraina și Rusia, care sunt implicate în acest format”, a declarat miercuri, la finalul reuniunii miniștrilor de externe din NATO, Bogdan Aurescu.

”Din punct de vedere al României, acest format rămâne în continuare cea mai bună formulă de discutare a elementelor care țin de soluționarea conflictului transnistrean. Prin urmare, cred că prima consecință a situației de după războiul din Ucraina, atunci când războiul din Ucraina se va finaliza, va fi posibilitatea reluării Formatului "5+2” sau, în orice caz, a reluării discuțiilor despre Transnistria, pentru că sigur că foarte multe depind de modul în care conflictul din Ucraina se va fi rezolvat”, a mai declarat Aurescu, răspunzând unei întrebări.

Șeful diplomației române a punctat faptul că rezolvarea conflictului din Ucraina va putea să fie ”o premisă favorabilă și pentru soluționarea conflictului transnistrean”.