Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a declarat luni, înaintea Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, desfășurată la Paris, că această țară are nevoie de granturi pentru a cumpăra energie de pe piață.

UPDATE

Discuțiile ministeriale purtate la Paris s-au concentrat asupra identificării de soluții operaționale la provocările cele mai presante cu care se confruntă Republica Moldova.

”O atenție deosebită a fost acordată crizei energetice care afectează profund cetățenii Republicii Moldova și generează dificultăți economice majore Chișinăului. În acest context, a fost convenită mobilizarea pe mai departe a unui solid sprijin concret, politic, financiar și tehnic, al comunității internaționale pentru Republica Moldova”, anunță MAE.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a punctat coordonatele principale ale asistenței alocate Republicii Moldova de România în actualul context dificil.

Printre acestea: sprijinul bugetar direct în valoare de 10 milioane de euro transferat în luna octombrie, reacția promptă privind facilitarea livrărilor de curent electric, începând cu 14 octombrie, precum și finanțarea, în perioada următoare, prin Acordul de asistență nerambursabilă în valoare de 100 milioane de euro, a unor proiecte în domenii strategice precum educația și îmbunătățirea serviciilor de utilitate publică.

De asemenea, șeful diplomației române a subliniat susținerea fermă pe care România o acordă Republicii Moldova cu privire la avansarea parcursului european și implementarea eficientă a reformelor.

Copreședinții celor șase Grupuri de lucru ale Platformei de Sprijin au prezentat pe scurt rezultatele activității desfășurate, cu accent asupra perioadei trecute de la Conferința ministerială de la București, din 15 iulie 2022, în domeniile de acțiune acoperite, respectiv: situația umanitară a refugiaților din Ucraina, combaterea corupției (Grupul de lucru dedicat este co-prezidat de România - prin Ministerul Justiției - și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord), securitatea energetică, asistența financiară, managementul frontierelor și reforma administrației publice și administrării finanțelor publice.

Următoarea ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova va avea loc la Chișinău, în prima parte a anului 2023.

++++

El a reamintit că, în cadrul Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, desfășurată pe 15 iulie, la București, s-a obținut un sprijin în valoare totală de 615 milioane euro, dintre care 432,3 milioane euro asistență sub formă de granturi.

"Cred că este foarte important ca această conferință să ofere în continuare ajutor financiar. La București am adunat 650 de milioane de euro, dintre care 432 de milioane de euro sub formă de granturi. Republica Moldova are nevoie de granturi acum, nu de împrumuturi, pentru a cumpăra energie de pe piață. Acesta este, probabil, cel mai important obiectiv acum. Al doilea, la fel de important, este acordarea susținerii în vederea implementării reformelor necesare în procesul de integrare europeană", a spus ministrul român.

Aurescu a precizat că din cauza bombardamentelor din Ucraina, Moldova nu a mai putut importa electricitate din această țară. Începând cu 14 octombrie, România a început să furnizeze electricitate Republicii Moldova, iar țara noastră asigură în prezent 80-90% din necesar.

Ministrul român a subliniat că un alt obiectiv important al conferinței îl reprezintă susținerea procesului de reformă, deoarece guvernul de la Chișinău este hotărât să implementeze "un plan ambițios de reforme".

"Îndeplinirea acestui obiectiv este foarte importantă, deoarece în baza acestuia, Republica Moldova poate face pasul următor: începerea negocierilor de aderare. Iar această platformă, împreună cu cele șase grupuri de lucru, este pregătită să ajute Republica Moldova, cu expertiză, în vederea atingerii acestor obiective", a spus el.

Potrivit șefului diplomației române, evenimentul de luni este un "puternic semnal politic de susținere", având în vederea "amploarea provocărilor" cu care se confruntă Republica Moldova.

"Aceasta a fost țara cea mai afectată, după Ucraina, de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Moldova și-a arătat solidaritatea cu Ucraina, a ajutat-o. A continuat procesul de reformă, ceea este important pentru procesul de integrare. Din acest motiv trebuie să susținem în continuare Republica Moldova, pe termen scurt, mediu și lung, atât cât va fi necesar. Aceasta este cel mai important moment în ce privește susținerea comunității internaționale pentru Republica Moldova. România își va îndeplini datoria ", a afirmat Bogdan Aurescu.

Ministrul român al afacerilor externe coprezidează luni, la Paris, cea de-a treia Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument permanent de sprijin creat la inițiativa miniștrilor de externe ai României, Germaniei și Franței în primăvara acestui an pentru a mobiliza contribuțiile financiare ale comunității internaționale și pentru a sprijini reformele necesare pentru aderarea la UE.

Reuniunea de la Paris are loc în contextul în care Republica Moldova se confruntă cu provocări majore de ordin energetic, economic, umanitar și la adresa rezilienței sale, pe fondul războiului brutal de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, a anunțat MAE.

Potrivit sursei citate, ministrul Bogdan Aurescu va sublinia că principala necesitate a Republicii Moldova o reprezintă la acest moment obținerea, din partea partenerilor internaționali, de asistență financiară necesară pentru achiziții de gaz și de electricitate.

"De asemenea, șeful diplomației române va informa cu privire la măsurile de asistență întreprinse de România, precum sprijinul bugetar direct acordat recent în valoare de 10 milioane de euro, reacția promptă a Bucureștiului pentru facilitarea livrărilor substanțiale de curent electric începând cu 14 octombrie 2022, precum și referitor la inițierea implementării Acordului privind asistența financiară nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro acordată Republicii Moldova de către România. Nu în ultimul rând, ministrul Aurescu va evidenția că Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova va rămâne în centrul eforturilor internaționale menite să acorde asistență Chișinăului pentru construirea unei democrații stabile, prospere și reziliente", a transmis MAE.