Regiunea transnistreană vrea să menține vechiul model de relații cu Rusia în ceea ce privește domeniul energetic.

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, i-a comunicat vicepreședintelui Gazprom, Valeri Golubev, că ”este adeptul a ceea ce e vechi până nu se găsește ceva nou”. Krasnoselski i-a spus lui Golubev că Transnistria face parte din ”lumea rusă” și modelul energetic trebuie să reiasă din această perspectivă, scrie Agora.md.

”Nu ne este ușor, dar oamenii înțeleg că avem ceea ce avem. Suntem ostaticii unei catastrofe geopolitice numită «destrămarea URSS» și continuăm să trăim în aceste condiții”, a spus Krasnoselski la întrevederea cu Golubev.

Liderul de la Tiraspol a declarat că ”și prietenii, și dușmanii consideră că Transnistria e parte a Lumii Ruse”: ”Așa și este. Avem aceeași religie, aceleași valori și aceeași morală. De aceea, atitudinea Federației Ruse față de Transnistria trebuie să reiasă din acest principiu: că suntem parte a Lumii Ruse. Și atunci când punem la punct un model energetic, trebuie să ținem cont de asta”.

Potrivit Newsmaker.md, declarațiile publice ale părților relevă că la Tiraspol nu s-a discutat datoria regiunii la gaz, în valoare de 5,8 miliarde de dolari.

Premierul R. Moldova, Pavel Filip, a avut și el o întâlnire cu vicepreședintele Gazprom, prilej cu care a cerut ca această datorie să fie plătită de administrația de la Tiraspol, nu de cea de la Chișinău.