Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au anunțat că ar urma să deschidă o reprezentanță în capitala Rusiei până la sfârșitul lunii ianuarie.

Aceasta va funcționa alături de reprezentanțe similare ale Osetiei de Sud și Abhaziei, regiuni separatiste din Caucaz, dar a căror independență a fost recunoscută de Rusia, informează Radio Chișinău. Scopul acestei reprezentanțe este de a oferi informații și sprijin locuitorilor din Transnistria care se află în Federația Rusă, a anunțat Tiraspolul.

Faptul că Rusia admite existența unei asemenea reprezentanțe, alături de cele ale Osetiei de Sud și Abhaziei reprezintă un nou atac la suveranitatea Republicii Moldova, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova: ”Este nimic altceva decât o nouă intervenție flagrantă în zona suveranității Republicii Moldova. această acțiune din partea Moscovei vorbește despre faptul că diferendul transnistrean continuă să fie folosit de Federația Rusă în calitate de pârghie de influență geopolitică a Republicii Moldova”.

La Moscova a mai fost o reprezentanță a Transnistriei, în perioada 2006-2011, în timpul președinției lui Igor Smirnov. Aceasta însă a fost închisă în urma unui scandal legat de amplasarea la reprezentanță a unei firme a fiului lui Smirnov și de implicarea lui în furtul banilor din asistența rusă acordată Transnistriei. O altă reprezentanță a fost inaugurată acum un an, dar a fost închisă la scurt timp.