Traian Băsescu a susținut că unirea României cu R. Moldova s-ar face dacă ar fi votată de parlamente și de cetățeni în cadrul unui referendum.El a spus că a prezentat această idee liderilor europeni la Congresul PPE și nimeni nu a făcut ”ochii mari”.

În discursul de la Congresul PMP de sâmbătă, Traian Băsescu a evocat din nou posibilitatea unirii R. Moldova cu România. 

El a susținut că, în momentul de față, Republica Moldova are trei variante:

1. Să primească perspectiva de a deveni membru al UE ”cât mai repede cu putință”, lucru pe care până acum cele mai importante state din Uniunea Europeană l-au refuzat.

 2. Unirea cu România, proces care ”nu ar fi împiedicat de o eventuală promisiune a UE că, atunci când va îndeplini, criteriile va putea deveni membră a Uniunii”. 

3. Putin, care vine și rezolvă problema.

”Dacă prima variantă depinde de cele 28 de state membre, a doua variantă depinde de București și Chișinău. E responsabilitatea politicienilor din România să inițieze această discuție”, a susținut Băsescu. 

”Eu vă asigur că atunci când s-ar întâmpla acest lucru veți vedea destul de mulți care vor spune «nu se poate, nu vor marile puteri, trebuie să luăm aprobare». Iar eu vă spun răspicat: nu trebuie să luăm nicio aprobare. Dacă parlamentele celor două țări votează unirea, ea se va face. Dacă poporul român din stânga și din dreapta Nistrului va vota într-un referendum unirea celor două țări, ea se va face”, a subliniat Băsescu. 

Fostul președinte a explicat că unirea este în interesul ambelor țări, din punct vedere strategic, al capacității de a fi un mare producător agricol, al capacității de vot al României în interiorul UE și al sumelor mai mari de bani primite. 

Timpul acțiunii lui Putin nu e îndepărtat

”Există și a treia variantă: dacă nu suntem în stare nici de prima nici de a doua a treia e Putin. Vine el și rezolvă problema R. Moldova, așa cum a făcut în Siria pe ezitările Occidentului. Dacă tot a văzut Putin că marile puteri ale lumii occidentale nu iau taurul de coarne, le-a luat el”, a avertizat fostul șef al statului. 

Timpul acțiunii lui Putin nu e foarte îndepărtat. Asupra acestui lucru i-am atenționat pe toți demnitarii europeni cu care am discutat. Putin nu e omul care să rateze ocazia de a veni în frontiera NATO prin punerea sub control a deciziei politice la Chișinău,

a spus Traian Băsescu.

El a adăugat că decizia politică poate fi controlată de Moscova prin aducerea la putere a Partidului Comuniștilor și a Partidului Socialist, condus de Igor Dodon, situație în care se va întâmpla ca pe vremea lui Vladimir Voronin, când românii și moldovenii aruncau ”cu pietre unii în alții peste gardul de sârmă” ridicat de liderul comunist la frontiera cu România.

Băsescu a afirmat că le-a prezentat cele trei variante și liderilor europeni prezenți la Congresul PPE, desfășurat săptămâna aceasta la Madrid.

El a dat asigurări că politicienii europeni sunt deschiși la discuții.

Fie că e vorba de fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, de președintele PPE, Joseph Daul, sau comisarul european pentru Extindere, Johannes Hahn, ”toți au luat în seamă toate cele trei variante și nimeni n-a făcut ochii mari la varianta doi”, adică unirea României cu R. Moldova, a subliniat Traian Băsescu.