Fostul președinte Traian Băsescu spune că și-ar dori ca unirea României cu Republica Moldova să se realizeze în mandatul președintelui Klaus Iohannis, precizând că acest proiect nu poate include și Transnistria, care nu e pământ românesc. 

Traian Băsescu a reiterat, sâmbătă, la Școala de Vară a PMP de la Mamaia, că următorul proiect de țară ar trebui să fie unirea României cu Republica Moldova, transmite Mediafax.

"Este un proiect de patru-cinci ani care trebuie bine susținut, bine argumentat și, mai ales, bine finanțat de Guvern pentru a se realiza interconectările, pentru că la astfel de proiecte, având în vedere că R. Moldova este asociat la Uniunea Europeană, finanțările de la UE sunt deschise, deci România ar avea de contribuit cu cofinanțări, nu este vorba de o înglodare a României în cheltuieli”, a explicat Băsescu.

Fostul șef al statului a susținut că în cadrul acestui proiect nu poate intra și Transnistria, care nici nu este pământ românesc.

”Nouă, celor care vrem unirea României cu R. Moldova, este clar că nu este posibil ca acest lucru să se facă cu Transnistria înglobată. Istoric, nu a fost teritoriu românesc, a fost o mișcare administrativă în timpul lui Hrușciov, dacă nu mă înșel, când Transnistria în interiorul fostei Uniuni Sovietice a fost integrată Republicii Sovietice Socialiste Moldova”, a subliniat Băsescu.

El și-ar dori ca unirea României cu Republica Moldova să fie realizată în timpul mandatului lui Klaus Iohannis.

"Este un interes național care nu are culoare politică și, după cum bine știți, orice sondaj din România arată că 70-80% din populație este suporter al reîntregirii țării. Mi-aș dori să se întâmple în mandatul domnului Iohannis”, a afirmat Băsescu.