Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare acordă o finanțare de 3,7 milioane de euro pentru extinderea și modernizarea transportului urban din municipiul Bălți, din Republica Moldova.

Municipalitatea va achiziționa 10 troleibuze noi cu finanțarea de la BERD și fondul multilateral E5P care sprijină proiecte în țările Parteneriatului Estic al UE.

Astfel, BERD oferă un împrumut în valoare de 2,5 milioane de euro întreprinderii municipale Direcția de Troleibuze din Bălți. Pentru a suplini împrumutul, BERD a mai solicitat un grant în valoare de 1,2 milioane de euro de la fondul E5P, care facilitează investițiile în proiecte de mediu și eficiență energetică.

Activ în Republica Moldova și alte țări ale Parteneriatului Estic, E5P este finanțat de Uniunea Europeană, în calitate de cel mai mare donator, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Germania, Lituania, Norvegia, Moldova, Polonia, România, Republica Slovacă, Suedia.

Noile troleibuze vor funcționa pe electricitate și în baza noilor tehnologii cu utilizarea bateriilor, ceea ce va permite vehiculelor să circule în zonele mai îndepărtate, fără utilizarea firelor electrice aeriene, transmite BERD.

Proiectul va mai contribui la extinderea rutelor existente de troleibuze, pentru a deservi zonele dens populate și a îmbunătăți eficiența generală a serviciului. Pe lângă aceasta, împrumutul va finanța reabilitarea vechii infrastructuri de alimentare cu energie și achiziționarea echipamentului de mentenanță.

Noile fonduri BERD și E5P sunt oferite ca urmare a realizarii cu succes a proiectului precedent de reînoire a flotei de troleibuze din Bălți în perioada 2012-2014. Atunci orașul a achiziționat 23 troleibuze moderne, piese de schimb, componente ale infrastructurii de alimentare cu energie electrică și alte echipamente. Modernizarea a fost finanțată dintr-un împrumut al BERD în valoare de 3 milioane de euro și un grant investițional de 1,6 milioane de euro de la Facilitatea de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene.

Ca parte a noului proiect, BERD va oferi sprijin autorităților municipiului Bălți în elaborarea unui Plan de Acțiuni pentru un Oraș Verde. Acesta este parte a programului Băncii Green Cities, sau Orașe Verzi, și are drept scop identificarea și prioritizarea problemelor de mediu și găsirea soluțiilor pentru acestea. Inițiativa vizează crearea unui viitor mai bun și mai sustenabil pentru orașe și locuitorii acestora prin investirea în infrastructură și aplicarea unor măsuri de politici într-un mod sustenabil.

Bălți devine cel de-al 29-lea oraș participant al acestui programului inovativ în valoare de 1 miliard de euro. Municipiul Chișinău s-a alăturat programului în anul 2016.

BERD este cel mai mare investitor instituțional în Republica Moldova. Până astăzi, Banca a investit aproape 1,3 miliarde de euro în țară, în aproximativ 130 de proiecte în sectorul bancar, infrastructura sustenabilă, comerțul și industrie agroalimentară.