Este prima investiție a unei bănci străine în Moldova din ultimul deceniu.

Banca Transilvania intenționează să achiziționeze un pachet inițial în jur de 39% din Victoriabank, a treia bancă în topul băncilor din Republica Moldova, a anunțat Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, care este deja acționar în cadrul instituției moldovene.

Potrivit unui comunicat transmis de BERD, Banca Transilvania a solicitat aprobarea achiziției din partea autorităților de reglementare bancară și autorităților relevante din România și Republica Moldova.

„Din 2007, acesta este prima dată când un investitor bancar străin intră pe piața din Republica Moldova”, se arată în comunicat.

Cele două bănci vor deține împreună pachetul majoritar în Victoriabank și, în conformitate cu legislația în vigoare, vor face o ofertă pentru achiziționarea celorlalte acțiuni.

Anul trecut, BERD și-a majorat participația la 27,5% în încercarea de a restabili o guvernanță corporativă eficientă și de a atrage investitori strategici puternici în Victoriabank.

Banca Transilvania este a doua bancă din România, după mărimea activelor, iar BERD este principalul acționar al acesteia încă din 2001.