Compania românească Blue Air Aviation SA, care a participat, cu un an în urmă, la privatizarea transportatorului aerian Air Moldova, în cadrul unui proces controversat, lipsit de transparență, s-a retras din această afacere, scrie Report.md.

S-a întâmplat la scurt timp după ce o comisie specială de anchetă a Parlamentului a dezvăluit că firma românească a servit doar ca paravan pentru acapararea companiei moldovene în perioada regimului Plahotniuc.

O anchetă în acest sens desfășoară și Centrul Național Anticorupție de la Chișinău, scrie mold-street.com, preluat de Report.md. Investitorul român și-a vândut pachetul de 49% din acțiunile pe care le deținea în societatea Civil Aviation Group, formată împreună cu doi oameni de afaceri moldoveni pentru privatizarea Air Moldova.

Acțiunile au fost cumpărate de letonul Dzintars Pomers, care este și administratorul Civil Aviation Group. Tranzacția a avut loc în perioada 18 septembrie-7 octombrie 2019. Procurorii anticorupție de la Chișinău au aplicat în aceeași perioadă sechestru de aproape 1 miliard de lei moldovenești din capitalul Air Moldova și Civil Aviation Group.

Civil Aviation Group s-a obligat să achite 50 de milioane de lei moldovenești în buget și să preia datoria de peste 1,2 miliarde de lei a companiei Air Moldova. Asta în condițiile în care, în 2017, „Air Moldova” a beneficiat de un ajutor de stat în valoare de 75 de milioane de lei moldovenești - bani pe care nu i-a întors.

Potrivit președintelui Comisiei de anchetă a Parlamentului, Igor Munteanu, banii cu care a fost cumpărată Air Moldova au fost depuși în numerar într-o bancă de unul dintre cumpărători, care a declarat că i-a adus din Dubai (cu geanta).

Ancheta a demarat abia după ce noua guvernare din Republica Moldova, instalată în luna iunie 2019, s-a angajat să recupereze Air Moldova, privatizată dubios și rapid în octombrie 2018.