UPDATEBogdan Aurescu, vizită oficială în Republica Moldova/ Acesta era așteptat în Parlament
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu efectuează, în perioada 19-20 decembrie 2022, o vizită oficială la Chișinău, la invitația viceprim-ministrului și ministrului afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu.
UPDATE
În cadrul discuțiilor cu președinta Maia Sandu, Bogdan Aurescu a punctat substanța deosebită a dialogului și cooperării bilaterale, reiterând susținerea deplină, pe mai departe, din partea României în gestionarea crizelor ample cu care se confruntă Republica Moldova și cetățenii săi, și în avansarea în ritm hotărât a reformelor necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană, în eliminarea vulnerabilităților existente în domeniul esențial al securității energetice, precum și în îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor.
Bogdan Aurescu a arătat ferm că România va fi alături mereu de Republica Moldova și cetățenii săi și va găsi soluții pentru ca Chișinău să facă față provocărilor cu care se confruntă în această perioadă de provocări geopolitice fără precedent.
”Ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat, în acest context, faptul că deschiderea și coordonarea strânsă bilaterală la cel mai înalt nivel au permis întreprinderea unor măsuri prompte și eficiente în sprijinul cetățenilor Republicii Moldova și al eforturilor remarcabile de reformă depuse de autoritățile de la Chișinău într-o perioadă foarte dificilă”, precizează MAE.
El a menționat, în acest sens, demersurile prompte ale instituțiilor de la București care au condus la furnizarea, de către România, într-o perioadă critică de criză energetică, a peste 80% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova.
Aurescu și Sandu au subliniat importanța dezvoltării interconectărilor de transport transfrontalier de energie electrică între cele două state, ministrul român de externe informând cu privire la organizarea, la începutul anului viitor, a unei noi sesiuni a Trilateralei România - R. Moldova - Ucraina, format inițiat de România, dedicat securității energetice, ca și prima reuniune de la Odesa din septembrie, precum și interconectărilor în domeniul infrastructurii.
Vizita ministrului afacerilor externe al României a cuprins, totodată, o întrevedere cu prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița. Cu acest prilej, șeful diplomației române a transmis aprecierea deosebită pentru relația de cooperare deosebit de strânsă și orientată către rezultate în interesul cetățenilor la nivelul celor doi prim-miniștri.
Bogdan Aurescu a salutat dinamica remarcabilă a schimburilor comerciale bilaterale care au înregistrat o creștere accelerată și a exprimat satisfacție pentru faptul că la finalul anului 2022 este așteptată o valoare record de 3,5 miliarde de dolari a comerțului între România și Republica Moldova, în creștere cu aproximativ 46% comparativ cu anul precedent.
În egală măsură, el a subliniat necesitatea creșterii investițiilor românești în Republica Moldova și a creării de condiții mai bune pentru mediul de afaceri.
Cei doi oficiali au examinat stadiul cooperării bilaterale sectoriale, cu accent asupra măsurilor întreprinse în domenii de interes prioritar precum proiectele strategice de interconectare a infrastructurii energetice dintre România și Republica Moldova, de fluidizare a traficului la frontieră sau cooperarea în domeniul transporturilor.
Programul ministrului afacerilor externe al României a inclus, de asemenea, o primire la președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu. În cadrul acesteia, suplimentar, cei doi demnitari au discutat cu privire la oportunitățile oferite de cooperarea dintre cele două foruri legislative pentru facilitarea atât a reformelor ample lansate de administrația de la Chișinău, cât și a procesului de integrare europeană, potrivit comunicatului MAE.
În cadrul vizitei întreprinse la Chișinău, ministrul Bogdan Aurescu are programată, totodată, o rundă de consultări cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu.
++++
Ministrul era așteptat luni în Parlament la "Ora Guvernului" pentru a da explicații despre măsurile întreprinse de MAE pentru ca România să adere la Schengen.
Într-un răspuns transmis Biroului permanent al Camerei Deputaților, ministrul Aurescu a transmis că este deschis să vină în fața deputaților, dar luni se află într-o vizită la Chișinău.
În scrisoare, acesta a cerut reprogramarea dezbaterii din plen.
+++
Cu prilejul vizitei, șeful diplomației române va avea consultări politice cu omologul său și va fi primit de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, de către prim-ministra Natalia Gavrilița și de către președintele Parlamentului, Igor Grosu.
În cadrul discuțiilor, vor fi abordate aspecte privitoare la contracararea impactului de ansamblu asupra Republicii Moldova al războiului de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. De asemenea, vor fi discutate teme de interes prioritar precum conlucrarea în domeniul securității energetice, accelerarea cooperării sectoriale, cooperarea economică și măsurile de asistență întreprinse de România în beneficiul Republicii Moldova.
”Un subiect central de dialog va fi reprezentat de avansarea parcursului european al Republicii Moldova ca urmare a primirii, de către Republica Moldova, în iunie 2022, a statutului de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană și de sprijinul concret al României pentru acest obiectiv, inclusiv deschiderea negocierilor de aderare la UE”, potrivit unui comunicat MAE.
În acest context, ministrul Bogdan Aurescu va evidenția faptul că România va continua să acorde sprijin prioritar, cuprinzător și solid Republicii Moldova în demersurile care vizează consolidarea securității energetice, avansarea parcursului de integrare europeană, precum dezvoltarea capacității instituționale pentru implementarea eficientă a reformelor.
Vizita va oferi prilejul pentru un schimb aprofundat de opinii și pentru coordonare în perspectiva conlucrării în următoarele luni, atât în ceea ce privește agenda bilaterală, cât și cooperarea în formatele europene și internaționale.
Comentarii