Marcel Ciolacu a răspuns joi acuzațiilor purtătoarei de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit cărora România încearcă să "anexeze" Republica Moldova.

Șeful Executivului a precizat că "autoritățile ruse încearcă cu disperare să schimbe traseul european al Republicii Moldova".

Propaganda "agresivă" a Rusiei, care deformează datele istorice și ignoră realitățile actuale, trebuie combătută prin toate mijloacele, astfel încât obiectivul de integrare al Republicii Moldova în Uniunea Europeană să se realizeze, se arată într-un comunicat de joi al guvernului, după ce miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a lansat mai multe acuzații la adresa Chișinăului și a României, susținând că aceasta vrea "să anexeze" Republica Moldova.

În perioada interbelică, teritoriul actual al R. Moldova a făcut parte din România. În prezent, cele două state au relații foarte apropiate, iar limba oficială a R. Moldova este româna, motive invocate des de Moscova pentru a susține că Bucureștiul dorește "anexarea" R. Moldova.

”Autoritățile ruse încearcă cu disperare prin propagarea unor știri false să schimbe traseul european al Republicii Moldova", a declarat Marcel Ciolacu, încurajându-i pe toți liderii de la Chișinău să nu se lase "intimidați" de astfel de acțiuni.

România este "umăr la umăr cu Republica Moldova în îndeplinirea visului european”, a completat premierul român.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a avut miercuri, în briefingul său de presă, un lung comentariu despre „Situația din Moldova”, reluându-și atacurile obișnuite la adresa conducerii proeuropene a țării în condițiile în care aceasta se pregătește de alegeri prezidențiale la 20 octombrie, relatează agenția News.ro.

Zaharova a remarcat în context vizita din 4 octombrie a premierului Marcel Ciolacu la Chișinău, față de care a avut remarci ironice.

Premierul român "a îndemnat conducerea moldoveană să lucreze mai activ pentru ca cetățenii "să înțeleagă clar că viitorul Moldovei este în UE". Dar de ce a fost el timid? Ar fi trebuit să spună așa: nu în UE, ci în România. Asta este ceea ce vor ei”, a spus Maria Zaharova.

Ea l-a citat pe Ciolacu care ar fi spus că Rusia "va duce țara în izolare și sărăcie" și a comentat ironic: "Vedem cât de prosperă este Uniunea Europeană".

"Dorința Republicii Moldova de a deveni stat membru al UE reprezintă alegerea stabilității, prosperității și a unei comunități de valori și principii, lucruri pe care Rusia continuă să le încalce flagrant, atacându-și vecinii, cu mijloace convenționale și hibride care încalcă în mod flagrant dreptul internațional", a replicat Marcel Ciolacu.

Consulatul României de la Rostov pe Don a primit notificare că trebuie să se închidă începând cu data de 14 octombrie, a mai anunțat Zaharova. Decizia închiderii fusese luată de Moscova la sfârșitul anului trecut.

În replică, președinta USR Elena Lasconi, candidată la alegerile prezidențiale, a declarat că România ar trebui să închidă Consulatul General al Rusiei de la Constanța.

”Acordul bilateral care stă la baza acestei reprezentări diplomatice în România trebuie denunțat ca urmare a comportamentului nejustificat al Federației Ruse. Dronele Rusiei cad pe teritoriul României, Rusia ne închide consulatele nejustificat, România trebuie să reacționeze Guvernul României trebuie să arate că apără interesele țării și ale cetățenilor prin decizii corecte față de actorii care ne agresează teritoriul României și sabotează reprezentarea diplomatică a României”, a subliniat Lasconi.

Comisia Europeană dă 1,8 miliarde de euro Republicii Moldova pentru planul de creștere economică

Mai mult pe EurActiv »