INVESTIGAȚIEBugetarii moldoveni cu vile în Borsec
Stațiunea Borsec din județul Harghita este de ani buni locul preferat de vacanță al unor demnitari moldoveni. În această vară, însuși Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, și-a petrecut aici o săptămână din concediu.
Câtorva funcționari din Republica Moldova le place atât de mult la Borsec, încât au ajuns să cumpere aici proprietăți valoroase.
La Borsec dețin în prezent vile academicienii Gheorghe Duca și Stanislav Groppa, fostul judecător Ion Anton, fostul ministru, în prezent diplomat Vasile Bumacov, consilierul prezidențial Ion Păduraru și Ion Midrigan, medicul personal al președintelui Nicolae Timofti. Unii dintre ei nu au indicat aceste imobile în declarațiile de avere.
Cea mai recentă dintre achizițiile demnitarilor din Borsec este vila lui Gheorghe Duca, președintele Academiei de Științe a Moldovei (AȘM), membru de drept al Guvernului. Anul trecut, Gheorghe Duca și-a cumpărat o vilă în orașul Borsec din județul Harghita, imobil situat pe strada Aleea Rotundă.
Vila „Tinette”, cum este înregistrat acest imobil în actele oficiale, are o suprafață totală de 658 de metri pătrați, împreună cu terenul aferent casei. Vila este proaspăt renovată, iar muncitorii încă lucrau la construcția gardului și la grătarul rustic amenajat în laterala casei. „Da, aici e casa lui Gheorghe Duca”, ne-a confirmat un muncitor ce trudea în ograda vilei președintelui AȘM.
Este o vilă impunătoare, a cărei valoare poate depăși o sută de mii de euro, judecând după prețurile zonei. Duca însă declară că valoarea acestui imobil este de doar 12.500 de euro. Pentru comparație, un metru pătrat de teren într-o zonă bună din Borsec se vinde chiar și cu 40 de euro. Președintele AȘM susține că oricine își poate lua vile în Borsec, întrucât ar fi ieftine.
„Valoarea de cumpărare este de puțin peste 12.000 de euro. Situația este următoarea: am vândut terenurile de la părinți, mai multe chestii. Cu soția am hotărât să cumpărăm o casă de vacanță în Borsec și am cumpărat-o cu 12.000 de euro. Acum am renovat-o, am reparat-o. Nu se prea vând și cumpără vilele în Borsec. Acest oraș este o localitate de unguri. Toate casele de vacanță de pe vremuri se vând ieftin”, ne-a declarat Duca.
Site-urile de imobiliare îl contrazic. La o căutare sumară, o casă mult mai mică decât cea a lui Duca, nerenovată, într-o zonă mai slab cotată a localității, este scoasă în vânzare cu 50.000-60.000 de euro. „Vreau să vă spun că mai sunt acolo basarabeni care și-au cumpărat case de vacanță, fiindcă sunt ieftine. Așa am făcut și noi. Acesta este prețul ei. Acolo nu poți face mașinații, că-i lege europeană”, a adăugat Gheorghe Duca.
Vila de la Borsec a lui Gheorghe Duca / FOTO: Ovidiu Vanghele
Averea lui Gheorghe Duca
Nici acasă Gheorghe Duca nu o duce rău. El deține o casă de milioane în Chișinău, pe strada Valea Dicescu. Familia Duca mai are o casa de locuit în Suruceni, Ialoveni.
„Casa de la Suruceni este o construcție pe care am cumpărat-o cândva cu soția mea, ne gândeam ca să fie pentru bătrânețe. Când ești mai tânăr, te gândești ca să încerci marea cu degetul. Deja dacă avem una în munți…”, conchide academicianul.
În anul 2015, familia Duca a obținut venituri mari, dovadă că statutul de academician este profitabil. Astfel, președintele AȘM, împreună cu soția sa, care este rector al Universității AȘM, au ridicat venituri în valoare totală de peste 1,4 milioane de lei și peste 6.000 de euro, sumă ce ar echivala cu aproximativ 72 de mii de euro. Majoritatea banilor au fost obținuți din cercetări științifice.
Politician cu vechime
În trecut Gheorghe Duca a fost deputat, în anul 1998 a fost ales pe listele „Alianței Braghiș”. Timp de trei ani, în perioada 1998-2001, Duca a deținut funcția de președinte al Comisiei pentru Cultură, Știință, Învățământ și Mijloace de Informare în Masă al legislativului de la Chișinău. În anul 2000 a fost numit Consul Onorific al Greciei în Republica Moldova. În aprilie 2001 a devenit membru al Guvernului, fiind numit în funcția de ministru al Ecologiei, Construcțiilor și Dezvoltării Teritoriului în primul guvern condus de Vasile Tarlev.
Peste trei ani, a fost ales în funcția de președinte al Academiei de Științe din Moldova, demisionând din guvern. Prin decretul președintelui de atunci al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, Gheorghe Duca, președinte al Academiei de Științe a Moldovei, a fost numit din oficiu ca membru al Guvernului, funcție pe care o deține și în prezent.
Gheorghe Duca Sursa foto: asm.md
În ultimii ani, Gheorghe Duca fost acuzat de fostul ministru al Securității Naționale în perioada președinției lui Petru Lucinschi, academicianul Valeriu Pasat, că ar „comercializa” funcții în cadrul AȘM. Președintele Duca a respins toate acuzațiile, spunând că sunt lipsite de fond. La începutul acestui an, Curtea de Apel Chișinău a decis că Gheorghe Duca a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când a transmis în gestiunea Universității Academiei, condusă de soția sa, peste o sută de hectare de teren, un bloc administrativ și o cafenea.
Decizia instanței a venit ca urmare a actului de constare emis de CNI acum doi ani, în care membrii Comisiei au stabilit că Gheorghe Duca a propus Consiliului Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică al AȘM să transmită în gestiunea Universității AȘM clădirea cu două etaje din strada Academiei 1 A din Chișinău, în care se află cafeneaua „Crizantema". Potrivit CNI, Maria Duca, soția președintelui Academiei de Științe, deține din anul 2008 funcția de rector al Universității Academiei, numită prin dispoziția AȘM. În anul 2014, printr-o hotărâre de Guvern, Maria Duca a fost confirmată în funcție. Gheorghe Duca nu a fost de acord cu decizia CNI, așa că a atacat-o în justiție, acesta pierzând însă procesul în toate instanțele. „Chiar și așa, eu cred că nu am adus prejudicii și nu am făcut nimic intenționat”, spune astăzi Gheorghe Duca.
Savantul repetent la declararea averii
Tot în anul 2014, CNI a descoperit că Duca n-a declarat 17 conturi bancare cu suma totală de 402.500 lei, 10.000 dolari și 10.800 euro. „În ceea ce privește aceste constatări, cred că au fost niște scăpări din neglijență, așa a fost perioada, mă rog. Acum însă când îmi îndeplinesc declarația de avere, cer informația de la bănci, care îmi dau datele din conturile bancare”, precizează membrul Guvernului. Acesta însă nu a fost sancționat pentru abaterea admisă.
Adjunctul, mai tare ca șeful
Stanislav Groppa / Sursa foto: asm.md
Într-adevăr, așa cum a spus și Duca, mai sunt basarabeni care și-au cumpărat case de vacanță în Borsec. Cea mai mare vilă a moldovenilor proprietari la Borsec este cea a lui Stanislav Groppa, adjunctul lui Duca, vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei. Imobilul este o adevărată sală polivalentă.
Clădirea, și ea în renovare, abia de se vede în spatele unui rând de brazi uriași. Ea se află în centrul localității, la câțiva pași de Vila Borsec, vechea perlă a turismului de aici. Drumul care duce către ea este pe jumătate pavat, ultima porțiune fiind încă o uliță de pământ.
Un locuitor al Borsecului ne-a spus că, inițial, aici se dorea să fie ridicat un centru medical, dar mai târziu proprietarul s-a răzgândit. După configurația clădirii, se pare că aici va fi amplasată tot o pensiune. Fața imensei vile este îndreptată spre pădure. În jurul construcției sunt încă aruncate resturi de materiale, semn că lucrările nu s-au terminat. Ca și în cazul vilei lui Duca, după terminarea construcției muncitorii au început și lucrările la gard, unul ce va fi impunător, dovadă fiind, ca și la șeful său Duca, temelia de ciment și piatră. Lângă vila lui Groppa se află o altă construcție veche, părăsită acum, de unde se aud vocile câtorva muncitori care, după glas și după cum înjură câinele în rusă, par moldoveni. Ne confirmă că sunt.
Stanislav Groppa este medic de profesie, specialist în domeniul neuro-chirurgiei și geneticii medicale, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei. În 2007, a devenit membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei și în 2012 – membru titular al AȘM. Din 2014, este vicepreședinte al AȘM. Deși deține funcția de vicepreședinte a AȘM din anul 2014, pe site-ul CNI nu este nici o declarație de avere a lui Groppa. Nici pentru anul 2014, nici pentru anul trecut.
Întrebat despre declarațiile de avere, Groppa a explicat inițial că declarațiile le-a depus la Serviciul Resurse umane din cadrul AȘM, apoi, la scurt timp, a revenit și a menționat că deja nu ar mai deține funcția de vicepreședinte AȘM. Este însă contrazis de Gheorghe Duca, care ne-a confirmat că Groppa face parte și acum din conducerea AȘM.
„O perioadă, domnul Groppa a deținut funcția de vicepreședinte, apoi a revenit la munca de la clinică. De vreo două-trei luni el este iarăși vicepreședintele Academiei, ce-i drept, pe un sfert din norma salarială. Noi, cei de la Academie, am hotărât ca el să revină. Nu prea avem pe cine să punem în această funcție”, spune președintele AȘM.
Groppa a devenit mai cunoscut publicului în anul 2009, atunci când Partidul Comuniștilor l-a propus ca al doilea candidat la postul de șef al statului. Prima candidatură la această funcție din partea comuniștilor fusese propusă Zinaida Greceanâi, aceasta fiind premier atunci.
„Domnul Groppa vine des la Primărie, s-a ocupat personal de toate avizele, l-am văzut de multe ori aici”, ne-a declarat un angajat al Primăriei Borsec. L-am întrebat pe Groppa despre vila sa. A motivat că este într-o deplasare, însă va oferi explicații când va reveni. Ulterior, nu ne-a mai răspuns nici la telefoane, nici la mesaje.
Vila de la Borsec a lui Stanislav Groppa / FOTO Ovidiu Vanghele
Apropiații lui Timofti, vecini la Borsec
Unul din moldovenii care deja locuiește în Borsec este judecătorul Ion Anton, fost judecător la Curtea Constituțională. „Pe domnul Anton îl știm cel mai bine. De mai multă vreme dânsul chiar locuiește aici”, ne spune o femeie din Borsec. Cu trei ani în urmă magistratul a fost decorat cu distincția „Ordinul Republicii” de către președintele țării, Nicolae Timofti.
Ion Anton, decorat de președintele Nicolae Timofti / Sursa foto: presedinte.md
Atunci, la decernarea titlului, colegi de-ai lui Anton de la Curtea Constituțională au fost nemulțumiți de această distincție, spunând că fostul magistrat nu merită acest titlu. Distincția era „pentru muncă îndelungată și prodigioasă în cadrul autorităților publice, contribuție substanțială la procesul de edificare și de consolidare a statului de drept și merite în înfăptuirea justiției”.
Anton a fost magistrat toată viața. Acesta și-a început cariera ca judecător, apoi președinte al instanței din Camenca. Ulterior, a devenit membru al Curții Supreme de Justiție. După aceea, timp de șase ani, a fost prim-viceministru al Justiției din Republica Moldova. Aproape 15 ani, Ion Anton a fost judecător asistent la Curtea Constituțională (CC). Cu trei ani în urmă, magistratul s-a retras și acum stă mai tot timpul în Borsec.
Vila de la Borsec a lui Ion Anton / FOTO: Ovidiu Vanghele
În spatele casei lui Ion Anton găsim un imobil ce aparține lui Ion Midrigan, medicul personal al lui Nicolae Timofti, care actualmente deține funcția de vicedirector al Stației de Asistență Medicală de Urgență Chișinău. Pe site-ul fostei Comisii Naționale de Integritate (CNI) există declarația de avere a lui Midrigan doar pentru anul 2013, pe când acesta era în aparatul președintelui Republicii Moldova. În acel an, doctorul Midrigan nu declara proprietatea din Borsec. Medicul ne-a spus că vila și-a cumpărat-o anul trecut și, deoarece a fost numit recent în această funcție, la anul își va declara „cu siguranță” noua achiziție. (Vila lui Ion Midrigan în video - n.r.)
Video cu vilele de la Borsec ale bugetarilor moldoveni
Declarația lui Midrigan este contrazisă de reprezentanții Autorității Naționale de Integritate, care menționează că vechea lege privind declararea averii cerea ca subiecții să depună astfel de declarații anual, până la 31 martie, dar și atunci când primesc o funcție publică sau își încheie mandatul. De aici înțelegem că Ion Midrigan trebuia să-și declare averea și interesele în momentul în care a fost numit vice-director al Stației de Asistență Medicală de Urgență Chișinău.
După ce a fost medicul președintelui Timofti, făcând parte din aparatul prezidențial, Ion Midrigan a activat în calitate de medic chirurg la Asociația Curativ-Sanatorială și de Recuperare a Cancelariei de Stat. Și Midrigan a fost decorat de Timofti. În luna aprilie a acestui an, de Ziua Națională a Drapelului de Stat, medicul a primit de la președinte cea mai mare disctincție: „Ordinul Republicii”.
Medicul Ion Midrigan / Sursa foto: Ziarul de Gardă
Vecin cu Midrigan și Anton este un alt apropiat al președintelui, Ion Păduraru, consilier prezidențial pe probleme juridice, și el decorat cu „Ordinul Republicii”. Păduraru a primit ordinul în anul 2014, atunci când șeful statului a oferit distincții de stat și unui grup de deputați, miniștri, membri ai Guvernului și înalți funcționari publici. Atunci președintele a motivat că cei decorați „au contribuit decisiv la desăvârșirea obiectivului major de politică externă al Republicii Moldova – asocierea politică și integrarea economică cu Uniunea Europeană”.
Ion Păduraru / Sursa foto: tribuna.md
În prezent secretar general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova, Păduraru a venit în această funcție în anul 2012. Vila din Borsec și-a achiziționat-o în anul 2009. Acesta ne-a declarat că în acea perioadă era avocat.
Păduraru a fost Ministru al Justiției al Republicii Moldova în cabinetele Ciubuc II și Sturza. Anterior, el a lucrat în calitate de procuror, judecător, șef al Secției juridice a Cancelariei de stat, viceministru al Justiției. De asemenea, a fost avocat și decan al Baroului de Avocați Chișinău. În anul 2000 a fost ofițer civil al ONU în Departamentul Judiciar al Administrației ONU pentru Timorul de Est (de fapt o funcție echivalentă cu cea de viceministru al Justiției în guvernul temporar al Timorului de Est sub administrația de tranziție ONU).
Vila de la Borsec a lui Ion Păduraru / FOTO: Ovidiu Vanghele
În acest an, Ion Păduraru a fos desemnat de Nicolae Timofti candidat la funcția de prim-ministru, după ce, la începutul anului, președintele țării a respins candidatura democratului Vlad Plahotniuc la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Atunci presa a relatat că numele lui Păduraru figurează în dosarul lui Vlad Filat, în autodenunțul lui Ilan Shor. La scurt timp, Ion Păduraru a anunțat că-și retrage candidatura de la funcția de prim-ministru. Am mers la Borsec în a doua jumătate a lunii iulie, însă niciunul dintre cei trei oameni din anturajul președintelui nu erau acolo.
Un alt investitor moldovean în Borsec este Vasile Bumacov, fostul ministru al Agriculturii, actualmente ambasador al Republicii Moldova în Japonia. Actualul diplomat și-a construit vila în Borsec în anul 2010, în perioada când deținea funcția de viceministru al Agriculturii. Imobilul familiei Bumacov se află în apropierea vilelor lui Anton, Păduraru și Midrigan. Ca și acești vecini ai diplomatului, și Bumacov a beneficiat de o apreciere prezidențială. În anul 2014, pe când acesta era ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, i s-a oferit distincția „Ordinul de Onoare”.
La un an de la primirea acestei distincții, numele lui Bumacov a fost implicat într-un scandal. Atunci Comisia Națională de Integritate a constatat că Vasile Bumacov a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, după ce o firmă condusă de fiul său și administrată de ginerele său ar fi beneficiat de un credit preferențial de circa 30.000 de euro, prin intermediul unei instituții subordonate Ministerului Agriculturii. Vasile Bumacov a susținut atunci că aceste acuzații ar fi o comandă politică. Casa lui Bumacov se ridică pe o colină, cu fața spre vale. La momentul la care reporterii au ajuns la casa familiei Bumacov, acolo se aflau fiica și soția acestuia.
Vila de la Borsec a lui Vasile Bumacov / FOTO: Ovidiu Vanghele
Anchetă jurnalistică realizată de Lilia Zaharia, report.md (platformă dezvoltată de EurActiv.ro și CRPE) și Ovidiu Vanghele, EurActiv.ro
de pesedistu' 23 Sep 2016 09:03