Consiliul Afaceri Externe, reunit în Luxemburg, a stabilit că situația de instabilitate din Moldova nu a fost depășită, ceea ce va necesita, în continuare o atenție specială din partea UE și a partenerilor strategici.

În cadrul reuniunii de luni a fost reafirmat sprijinul pentru principiile democratice și ale statului de drept, precum și importanța reluării procesului de reforme conform angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, ”context în care ar putea fi reluat sprijinul financiar și cu expertiză din partea UE”, informează MAE.

Miniștrii au apreciat că situația de instabilitate nu a fost depășită, ”ceea ce va necesita, în continuare o atenție specială din partea UE și a partenerilor strategici”.

Potrivit MAE, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a exprimat ”satisfacția în urma deblocării crizei politice de la Chișinău, prin decizia înțeleaptă a conducerii Partidului Democrat de a accepta o tranziție pașnică”.

El și-a exprimat ”preocuparea” pentru aspectele de securitate și implicit pentru dosarul transnistrean, subliniind că e important ca UE să continue să sprijine ca orice decizie pentru soluționarea conflictului să fie găsită în cadrul formatului 5+2, cu respectarea deplină a integrității teritoriale și fără a afecta parcursul european al Republicii Moldova.

Totodată, șeful diplomației a propus demararea în grupurile de lucru ale Consiliului UE, cu sprijinul Comisiei Europene, a procesului de redactare a unui plan cuprinzător și ambițios de măsuri de asistență, consiliere și sprijin financiar pentru Republica Moldova, care să sprijine și să încurajeze procesele de reformă și agenda politică europeană.

Ministrul Teodor Meleșcanu i-a asigurat pe partenerii europeni că ”România va continua să sprijine puternic, și la nivel bilateral, parcursul european și reformele necesare în Republica Moldova”, precizează Ministerul de Externe.