Președintele Parlamentului moldovean s-a întrebat dacă prin aceasta practică – ce a fost descoperită de instituțiile din R. Moldova, Moscova ar încerca să recunoască regiunea separatistă, notează Radio Europa Liberă.

”Administrația de acolo (din Transnistria - n.r.) e controlată de Rusia. Tot ce se întâmplă în Transnistria e cu amestecul Federației Ruse. Armata, munițiile este a Federației Ruse...Instituțiile noastre de drept au identificat foarte multe pașapoarte rusești eliberate persoanelor care s-au născut în regiunea transnistriană pe care la locul nașterii scrie R. Moldovenească Nistreană”, a declarat Andrian Candu, la Publika TV. 

”Cum adică? Federația Rusă recunoaște că regiunea transnitreană e separată? Atunci cum rămâne cu declarația că recunoaștem integritatea teritorială și independența și suveranitatea R. Moldova...Fățărnicie, într-un fel și abordare duplicitară”, a mai spus Candu.

Liderul Parlamentului a arătat cu degetul spre Rusia și în cazul propagandei prin media și a unor furturi din sistemul bancar.

”Să nu uităm despre cazul unde au fost spălați peste 20 de miliarde de dolari prin sistemul bancar al Moldovei cu Justiția din Republica Moldova și toată investigația a adus la ceea că banii provin din Federația Rusă, din anumite surse, inclusiv din serviciile secrete. La fel, noi am organizat anul trecut o conferință internațională prin care am convocat la Chișinău cei mai buni experți pe tot ceea ce ține de televiziune și propagandă. Toți experții ne spuneau că în Republica Moldova aveți manipulare, propagandă și dezinformare din partea unor surse media, nemijlocit TV, din partea Federației Ruse. Ucrainenii ne spuneau vreți să ajungeți în război? Vreți să aveți ceea ce avem noi cu Crimeea? După care toate analizele noastre au dus la ceea că trebuie să luam măsuri”, a susținut el.