Rapoartele despre un complot rusesc de a răsturna guvernul Republicii Moldova sunt "profund îngrijorătoare", a afirmat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă.

John Kirby a declarat că presupusul complot nu a fost confirmat din surse independente, dar "cu siguranță nu este în afara limitelor comportamentului rus și suntem absolut alături de guvernul și poporul moldovenesc", relatează Reuters.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a prezentat luni, în detaliu, planul Rusiei de a răsturna puterea de la Chișinău prin violențe și luări de ostatici.

"Dragi cetățeni, în ultimele zile au apărut în spațiul public mai multe discuții despre securitatea țării noastre. Declarațiile președintelui Zelenski despre planurile Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova au fost confirmate de instituțiile noastre. Planul Rusiei de a întreprinde măsuri subversive nu este unul nou. Tentative de destabilizare și de subminare a statului au existat și în toamna anului trecut, dar ele nu și-au atins obiectivul. În perioada octombrie - decembrie, Poliția și Serviciu de Informații și Securitate au intervenit în mai multe cazuri de organizare a elementelor criminale și au oprit tentativele de violențe. În toamnă, accentul s-a pus pe criza energetică, ce trebuia să conducă la proteste violente", a spus Maia Sandu într-o scurtă declarație de presă.

Maia Sandu a mai precizat și că documentele recepționate de la ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități.

Maia Sandu a mai spus că Rusia vrea să oprească integrarea Moldovei la UE, dar și să o implice în conflictul cu Ucraina.

Președinta R. Moldova andu a atenționat că forțe din afara țării urmăresc schimbarea puterii de la Chișinău prin acțiuni violente, mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții.

În realizarea planului lor, autorii mizează pe mai multe forțe interne, dar în special pe grupări criminale cum ar fi formațiunea Șor, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine și persoane care au legătură cu oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc.

Ministerul rus de externe a respins acuzațiile lansate de președinta Republicii Moldova. Rusia consideră afirmațiile Maiei Sandu complet nefondate și afirmă că, spre deosebire de țările occidentale și Ucraina, nu se amestecă în treburile interne ale Moldovei și ale altor țări ale lumii.

Ministrul sârb de externe, Ivica Dacic, a negat posibila participare a cetățenilor sârbi la acțiuni subversive care vizează destabilizarea situației în R. Moldova.

El a solicitat autorităților moldovenești să transmită de urgență toate informațiile pe care le dețin, pentru că nu am primit niciodată o astfel de sesizare din Moldova.

Diversioniști din Serbia

"Săptămâna aceasta (16 februarie) trebuie să aibă loc un meci de fotbal în Chișinău, între o echipă din Serbia și una din R. Moldova. Inițial, era planificat ca întreaga galerie a echipei sârbe să vină la noi în țară. Datorită eforturilor făcute de SIS, cu mult înaintea apariției informațiilor oferite de Zelenski, echipa sârbă va juca cu tribunele goale, pentru că în cadrul acestei galerii se planifica să vină diversioniști. Organele de drept ale R. Moldova vor face uz de toate posibilitățile pe care le au ca să apere regimul constituțional și dreptul cetățenilor de a se integra în Uniunea Europeană”, a declarat Andrian Cheptonar, deputat PAS, în cadrul emisiunii "Ora Expertizei" de la Jurnal TV.

Meciul de fotbal dintre Sheriff Tiraspol și echipa sârbă Partizan se va desfășura cu tribunele goale, a anunțat Federația Moldovenească de Fotbal.

Luni, 13 februarie, 12 cetățeni sârbi, suporteri ai echipei de fotbal, au primit interdicție de intrare în R. Moldova, relatează Agora.md.

Maia Sandu a prezentat planul prin care Rusia ar vrea să răstoarne puterea de la Chișinău

Mai mult pe EurActiv »