Prim-ministrul Dacian Cioloș i-a scris premierului moldovean Pavel Filip o listă a reformelor pe care trebuie să le îndeplinească Republica Moldova pentru a primi ajutorul financiar promis de guvernul român.

Cioloș apreciază necesar ca, pentru crearea condițiilor transferării primei tranșe de 60 milioane de euro din creditul rambursabil de 150 de milioane de euro, autoritățile Republicii Moldova să întreprindă, „în termenul cel mai scurt, înaintea transferului acestei prime tranșe”, o serie de acțiuni "decisive", care să asigure realizarea mai multor obiective.

Astfel, unul dintre obiective este prioritizarea clară a implementării Agendei de Asociere Uniunea Europeană-Republica Moldova. „În acest sens, salutăm un prim pas făcut prin adoptarea în ședința de guvern din 27 ianuarie a Planului Național de Armonizare a Legislației pentru evidența transpunerii actelor UE în legislația națională”, se arată în scrisoare.

De asemenea, este nevoie de un proces transparent și credibil care să ducă la numirea neîntârziată a Guvernatorului Băncii Naționale, scrie Cioloș, recomandând, de asemenea, guvernului moldovean să acorde o atenție deosebită procesului de audit al băncilor importante din țară.

„Invitarea la Chișinău a unei misiuni a Fondului Monetar Internațional a fost un pas important. Acum este esențială stabilirea unei foi de parcurs (roadmap) pentru ajungerea la un acord cu FMI cât mai repede posibil”, scrie premierul român.

Printre acțiuni mai sunt și inițierea unui pachet legislativ pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, în baza unui proces de consultare transparentă a societății civile și a reprezentanților mediului de afaceri; lansarea unei analize sistemice a vulnerabilităților din sistemul bancar și fixarea unui calendar legislativ de corectare a acestora, cu accent pe consolidarea prerogativelor de reglementare ale Băncii Naționale; un plan de actualizare și aplicare a Strategiei de Reformare a Sectorului Justiției și a Strategiei Naționale Anticorupție.În final, Cioloș îi spune omologului său să acționeze în vederea consultării și conlucrării strânse cu reprezentanții societății civile din Republica Moldova, mai ales pe aspectele menționate mai sus.

Pavel Filip a vizitat în această săptămână România și a avut discuții atât cu premierul român, cât și cu președintele Klaus Iohannis.

În scrisoarea transmisă premierului moldovean, publicată sâmbătă pe site-ul guvernului, Cioloș îl asigură pe omologul său că România „este și va continua să fie alături de Republica Moldova” și arată că Bucureștiul înțelege „seriozitatea situației economice și implicațiile asupra stabilității Republicii Moldova și bunăstării cetățenilor săi”.