Comisarul european pentru Comerț, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, dă asigurări că asistența financiară oferită de Uniunea Europeană va ajunge în R. Moldova, scrie Agora.md.

"Sprijinul financiar a fost oferit cu anumite condiții. Aceste condiții vizează și discuțiile ce au loc cu Fondul Monetar Internațional, care am înțeles că decurg destul de bine. La fel, noi urmărim și amendamentele propuse la legislația electorală. Comisia de la Veneția a venit cu anumite recomandări și noi vom urmări să vedem cum sunt respectate aceste recomandări. Prima tranșă va fi plătită în timp util”, a declarat Cecilia Malmström.

Anul acesta, Parlamentul European a votat pentru acordarea unei asistențe financiare în valoarea de 100 de milioane de euro Republicii Moldova. Din suma totală, 40 de milioane urmează să fie acordate sub formă de grant și 60 de milioane sub formă de împrumut. Aceste mijloace financiare vor completa resursele furnizate de FMI și alte instituții multilaterale, notează Agora.md.

Creșterea importurilor

Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) a adus beneficii substanțiale economiei Republicii Moldova, astfel că, la trei ani de  la implementare, exporturile moldovenești pe piața europeană au crescut cu două treimi, iar importurile din UE pe piața moldovenească – cu 50 la sută, transmite IPN.md.

Într-o conferință comună de presă cu premierul Pavel Filip, Cecilia Malmström a declarat că DCFTA a oferit R. Moldovei acces preferențial la cea mai mare piață a lumii, export fără de taxe și multe oportunități de investiții.

Producătorii de fructe, de legume și de conserve și-au crescut exporturile cu 20%. Exporturile de vinuri au crescut și ele de două ori, a remarcat Cecilia Malmström.

Potrivit comisarului european, e necesară continuarea reformelor în domeniul siguranței alimentare, întrucât există bariere la exportul produselor de origine vegetală și animală.

Extinderea DCFTA

Și premierul Pavel Filip a vorbit de importanța acordului DCFTA pentru Republica Moldova, subliniind că trebuie valorificat la maximum accesul la piața europeană oferit de acesta.

"Exporturile pe piața UE au atins cota de 64%. În același timp, importurile din UE în Republica Moldova constituie 50%. Notăm creșterea continuă a numărului de companii implicate în comerțul cu UE și diversificarea tipurilor de produse exportate”, a declarat premierul moldovean.

Pavel Filip a discutat cu Cecilia Malmström posibilitatea extinderii DCFTA în regiunea transnistreană și în anul viitor. Cât privește exportul produselor de origine animală și vegetală, Pavel Filip a spus că sunt încă multe reforme de făcut.