Premierul R. Moldova i-a spus ambasadorului român Daniel Ioniță că regretă modul în care a fost ”interpretat și apreciat” comentariul său.

”În opinia mea, acesta, în mod absolut neîntemeiat și eronat, a fost catalogat drept denigrator în adresa României”, a scris pe Facebook Ion Chicu, după ce s-a întâlnit cu ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

Acesta însă nu a acordat scuze publice, adăugând că, după părerea sa, ”oficialii guvernamentali din ambele state trebuie să se preocupe de soluționarea problemelor în propria țară”, notează Agora.md.

”În cadrul discuției am reiterat gratitudinea pe care o avem față de poporul român pentru suportul oferit pe parcursul pandemiei COVID-19. Acest suport a fost propus și a venit de la români pentru moldoveni necondiționat, reconfirmând relațiile prietenești dintre oamenii care locuiesc pe ambele maluri ale Prutului”, a mai scris Chicu, adăugând că nu poate admite imixtiuni politice în treburile interne ale unui stat sau altul.

”Am ținut să-i exprim domnului ambasador regretul pentru modul cum a fost interpretat și apreciat unul din comentariile mele pe rețelele de socializare, care (în opinia mea) în mod absolut neîntemeiat și eronat a fost catalogat drept denigrător în adresa României. Am tot respectul și admirația pentru poporul român, care ca și cetățenii din Republica Moldova merită o viață cu mult mai bună. Totodată, cred că oficialii guvernamentali din ambele state trebuie să se preocupe de soluționarea problemelor în propria țară”, a spus premierul moldovean.

Scandalul diplomatic între Moldova și România, așa cum l-au numit jurnaliștii de pe ambele maluri ale Prutului, a apărut săptămâna trecută odată cu reacția lui Ion Chicu la o serie de declarații ale europarlamentarului Siegfried Mureșan, care a criticat felul în care Guvernul de la Chișinău gestionează pandemia de COVID-19.

”Stau si mă uit eu la băiețașii ăștia români, oploșiți prin structurile europene, care vin cu „patronajul” peste noi... Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de „adus mingi” buni”, a replicat Chicu. 

Declarațiile premierului Ion Chicu au fost considerate de MAE de la București drept ”complet inacceptabile”. 

”Față de declarațiile denigratoare la adresa României postate în cursul zilei de astăzi, 22 mai 2020, pe o platformă de socializare, de către prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu, MAE român consideră că acestea sunt complet inacceptabile și își exprimă dezacordul puternic față de conținutul acestora. Declarațiile prim-ministrului Ion Chicu sunt cu atât mai inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil. MAE apreciază că aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova”, a precizat Ministerul român de externe.