Locuitorii Capitalei R. Moldova au avut de ales între socialistul Ion Ceban și proeuropeanul Andrei Năstase în turul al II-lea al alegerilor pentru funcția de primar.

UPDATE

23:24 ”Am făcut o campanie bună și cred că, așa cum am spus anterior, măria sa alegătorul decide. Mulțumesc familiei care a răbdat plecările mele. Probabil acum vom avea mai mult timp împreună. Probabil că și în acest caz votul a fost geopolitic, iar în Chișinău sunt probleme reale. Îl felicit pe domnul Năstase și îi doresc succes. Eu voi rămâne în CMC și alături de chișinăuieni și suntem deschiși să susținem proiecte economice și sociale. Nu exclud că peste un an ne vom revedea la noi alegeri”, a declarat Ceban.

Candidatul Partidului Socialiștilor și-a felicitat contracandidatul Andrei Năstase, liderul Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, pentru victoria în alegerile locale și i-a urat succes în activitate. Ion Ceban a spus că va rămâne în Consiliul municipal Chișinău și că este gata să susțină proiecte care sunt în interesul cetățenilor, transmite IPN.

22:51 După numărarea a 97,06 % dintre procese verbale, Năstase are 52,07%, iar Ceban - 47,93%, relatează Agora.md, precizând că președintele Partidului Platforma DA este noul primar al Chișinăului.

22:45 Primele date de la Comisia Electorală Centrală: Andrei Năstase - 53,6%, Ion Ceban - 46,4%.

Andrei Năstase are 52,39%, iar Ion Ceban - 47,61%, după procesarea a 131 din 306 procese verbale.

+++

Cei mai activi au fost votanții cu vârstele cuprinse între 56 și 70 de ani, urmați de cei de vârsta 26-40 de ani, relatează IPN.md. Rata de participare a fost puțin mai mare față de cea din primul tur - 35,53%. 

Cel care va fi ales astăzi primar va deține mandatul timp de un an, până la alegerile locale generale din 2019.

În primul tur, Ion Ceban a obținut peste 40%, în timp ce Andrei Năstase a fost votat de peste 31% dintre locuitorii Chișinăului.

”Dacă vom avea un rezultat pro-europen, la Primărie nu va fi ușor, dar cel puțin se va merge înainte. Dacă avem un rezultat pro-euroasiatic, va fi mai complicat și vom avea continuarea uzurpării puterii la Primărie prin alte scheme împreună cu dictatura de la nivelul central”, a declarat fostul primar Dorin Chirtoacă după ce a votat.