Acordul de credit ratificat joi de Parlament este contestat de experți și opoziție din cauza unor riscuri majore pentru securitatea financiară a Moldovei.

Opoziția pro-europeană vorbește despre începutul unui nou episod de jefuire masivă a cetățenilor, de data aceasta prin intermediul băncilor rusești (după celebrul jaf bancar de 1 miliard de dolari americani în 2014, prin intermediul băncilor moldovenești), scrie jurnalistul Vitalie Călugăreanu pentru Deutsche Welle.

Mărul discordiei este o prevedere inclusă în acordul de credit semnat cu Rusia, prin care Republica Moldova se angajează să preia datoriile unor companii moldovenești (inclusiv cu capital rusesc) care au luat sau vor lua împrumuturi de la bănci rusești. 

Guvernul nu a putut explica oportunitatea acestei prevederi nemaiîntâlnite în vreun acord internațional similar semnat cu vreo altă țară de către Rusia sau Moldova.

Deputat PAS: Cea mai mare crimă după jaful bancar

Pentru ratificarea acordului buclucaș au votat 56 de deputați socialiști și democrați (din coaliția de guvernare). Asta chiar dacă unii dintre ei au cunoscut, din poziția de deputați, efectele economice dezastruoase pe care le-a avut practica garantării creditelor de către stat în anii ’90. Atunci, din această cauză, țara s-a pomenit, la un moment dat, cu datorii externe cât 50% din valoarea bugetului de stat.

„Ratificarea acestui acord va permite ca pe spatele cetățenilor să fie puse miliarde și miliarde”, a menționat președinta PAS, Maia Sandu, care i-a rugat pe deputații PDM să nu participe la acest exercițiu. În opinia deputatului PAS, Dumitru Alaiba, astăzi a fost comisă „cea mai mare crimă după furtul miliardului de dolari” în 2014. 

Grupul parlamentar „Pro Moldova” (desprins de PDM), al cărui lider este Andrian Candu, finul oligarhului Vlad Plahotniuc, a anunțat că a atacat la Curtea Constituțională acordul de împrumut semnat cu Rusia, deoarece ar fi contrar intereselor naționale.

Populism și șantaj discret la nivel înalt

La ședința Parlamentului, premierul Ion Chicu a dat asigurări că acordul de credit „nu comportă riscuri nici financiare, nici politice sau de alt gen”: „Republica Moldova nu-și asumă alt angajament decât să restituie aceste 200 de milioane de euro și să achite rata dobânzii (2%). În plus, putem lua doar o tranșă și putem restitui banii luați în orice moment, fără nicio penalitate și fără nicio taxă.” Potrivit lui Chicu, acest acord vine să salveze o situație fără precedent pentru Moldova, iar fără banii rusești „începând cu luna iunie, Guvernul nu va mai putea achita salarii și pensii”. Asta deși creditul rusesc este destinat pentru proiecte investiționale (în mare parte, pentru reparația drumurilor în acest an electoral), nu pentru plata salariilor și pensiilor.

Continuarea pe DW.