Republica Moldova a finalizat de completat prima parte a chestionarului de aderarea la Uniunea Europeană.

Documentul cu răspunsurile oferite a fost transmis vineri ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks, de către prim-ministra Natalia Gavrilița, în cadrul unei ceremonii.

„Astăzi am convocat ședința de constituire a comisiei de constituire pentru integrarea Europeană. Este un proces complex la care avem foarte mult de lucru. M-am bucurat să aud din partea guvernului că suntem gata să transmitem răspunsurile la primul chestionar de aderare”, a declarat Maia Sandu, notează Agora.md.

Ea a precizat că, între timp a venit alt chestionar, mai voluminos decât primul.

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks, a declarat că viteza de realizare a primei părți a chestionarului reprezintă „determinarea președintelui, Guvernului și a întregului popor de a aduce cât mai repede Republica Moldova în familia europeană”.

Pe 3 martie, președinta Maia Sandu a semnat cererea de aderare a R. Moldova la UE.

Pe 11 aprilie, reprezentanții R. Moldova au primit, la Luxemburg, chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE.

Într-un mesaj pe contul său de Twitter, premierul Nicolae Ciucă a transmis că Republica Moldova confirmă încă o dată că angajamentul său european este ferm.

"Sunt impresionat de mobilizarea Guvernului Republicii Moldova și a administrației din Chișinău pentru a răspunde rapid la prima parte a chestionarului UE", a reacționat Ciucă.