Războiul hibrid declanșat de către Federația Rusă împotriva Republicii Moldova a continuat în această perioadă cu alegerile din Găgăuzia. De altfel, limitarea mitingurilor partidului ”ȘOR” a avut ca argument tocmai concentrarea pe aceste alegeri.

De fapt în Găgăuzia, unde duminica trecută a avut loc primul tur al alegerilor pentru funcția de bașkan, în urma căruia candidații PSRM, Grigore Uzun, și Partidului ”ȘOR”, Eugenia Guțul, au trecut în turul doi am avut de a face cu o implicare substanțială a unor elemente gestionate de Moscova.

Deschide.md a obținut informații precum că în spatele operațiunii din Găgăuzia se află o echipă de polit-tehnologi trimiși de Kremlin. Conform datelor existente, aceleași persoane au mai stat și la baza scenariului de destabilizare a R. Moldova despre care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat-o pe Maia Sandu.

Echipa de polit-tehnologi trimisă de Kremlin este compusă din trei cetățeni de origine ucraineană care, pe parcursul ultimelor luni, au acordat suport și consultanță Partidului ”ȘOR”. Cei trei sunt Boris Treigerman, Bohdan Kalynych și Nadin Vadym. Spre deosebire de alți agenți de influență trimiși de Kremlin în R. Moldova, aceștia nu au putut fi identificați și opriți la frontieră întrucât au folosit pașapoartele ucrainene, fapt ce demonstrează că serviciile rusești își modifică tacticile pentru a zădărnici măsurile luate de autoritățile de la Chișinău. Interesant este faptul că cei trei postează pe Facebook mesaje anti-ruse și de susținere față de Ucraina.

Liderul acestora pare să fie Boris Treigerman, un personaj cunoscut în R. Moldova. Potrivit unui comunicat din 21 mai 2022 al Serviciului Vamal, acesta este coordonatorul pentru Ucraina al Centrului Național de Criză Israelian, Reprezentantul Statului Israel în R. Moldova și România.

Încercările de a găsi mai multe informații despre acest Centru Național de Criză din Israel s-au soldat cu un eșec, dat fiind faptul că acest centru ”este sublim dar lipsește cu desăvârșire” din zona publică.

De asemenea, Boris Treigerman a indicat pe pagina sa de Facebook că ar fi fost consilierul șefului administrației regionale Dnipropetrovsk, dar și consilierul guvernatorului de Sumî.

Sursele din cadrul formațiunii  relatează că acesta este cel care administrează toate acțiunile Partidului ”ȘOR” în domeniul electoral și că scrutinul pentru funcția de bașkan al Găgăuziei este doar începutul. El urmează să cureze formațiunea fugarului Ilan Șor și în alegerile locale generale care ar urma să aibă loc la toamnă.

Potrivit acelorași surse, ceilalți doi polit-tehnologi trimiși de Moscova să o ajute pe Eugenia Guțul să câștige funcția de bașkan al Găgăuziei sunt Bohdan Kalynych și Nadin Vadym. Aceștia ar fi pus la dispoziția Partidului ”ȘOR” firmele SRL FOCUS CONSULTING și FIM. CONSULTING PLUS, implicate în spălare de bani pentru gruparea condusă de oligarhul fugar.

Scopul agenților trimiși de Moscova nu s-ar opri doar aici și ar consta în compromiterea cursului european al R. Moldova. Conform datelor Deschide.md, aceștia au stat la baza scenariului de destabilizare a R. Moldova despre care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat-o anterior pe Maia Sandu. În contextul summitului Comunității Politice Europene (CPE), care va avea loc pe 1 iunie la Chișinău, acești experți ar urma să folosească resursele Moscovei în R. Moldova, precum Partidul ”ȘOR”, Mișcarea Pentru Popor și PSRM, pentru a discredita guvernarea PAS.

La mijlocul lunii aprilie, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Dumei de la Moscova, Leonid Sluțki, și-a exprimat sprijinul față de candidatul Partidului ”ȘOR” la funcția de bașkan al Găgăuziei, Eugenia Guțul, cu care a avut o discuție în format online. Oficialul rus a numit-o pe Guțul ”viitorul bașkan”. Mai mult, acesta a numit Partidul ”ȘOR” drept cel mai bun partid din R. Moldova.