Autoritățile moldovene au organizat duminică alegeri parlamentare noi pentru un singur fotoliu de deputat, deși R. Moldova se află sub incidența codului roșu de epidemie cu coronavirus.

Fotoliul a rămas vacant după ce deputatul PDM, Alexandru Botnari, a fost ales primar de Hâncești în octombrie 2019. Anterior în februarie 2019, în baza sistemului electoral mixt, el devenise deputat ales în circumscripția 38 (Hâncești). Pe fundalul divizării dreptei pro-europene (care a avut 4 candidați) și în lipsa turului doi, alegerile de duminică de la Hâncești au fost câștigate de un medic ginecolog (Ștefan Gațcan), care a candidat din partea PSRM, relatează Deutsche Welle, preluat de Report.md. Asta în condițiile în care în această localitate, tradițional, învinge dreapta pro-europeană cu 60% - 75%.

Au riscat cu sănătatea a 14.400 de oameni

Autoritățile au ignorat toate solicitările de a amâna organizarea scrutinului respectiv, chiar dacă inclusiv ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a menționat în cadrul unei conferințe de presă că și-ar fi dorit „stoparea alegerilor la Hâncești”. 14.400 de oameni (din cei 61.560 înscriși în liste) au răspuns chemării autorităților de a ieși la vot, fiind expuși astfel riscului de a fi infectați. Autoritățile dau vina pe ”cadrul normativ existent”, care le-ar fi permis să amâne exercițiul electoral doar în caz de război sau situații excepționale. Parlamentul nu a declarat însă, până în prezent, stare de urgență, deși infecția se extinde în ritm alarmant – 23 de cazuri confirmate până în prezent, dintre care 11 doar de sâmbătă până duminică.

Oficial, nimeni nu a murit în Moldova din cauza Covid-19, dar presa a scris duminică despre un caz de deces la Cantemir, fiind vorba despre o femeie revenită recent din Italia. Aceasta a murit acasă și a fost înmormântată rapid.

Săptămâna trecută, Guvernul de la Chișinău a interzis inclusiv activitățile cu caracter religios, dar ordinul este boicotat de Biserică. Slujbele religioase nu au fost încetate, iar preoții fac trimitere la magia Sfintei Liturghii prin care, spun ei, „primim leacul nemurii și doctoria pentru a nu muri”. Potrivit lor, Biserica este „un incontestabil spital duhovnicesc, nu un loc al contaminărilor”. Și chiar dacă slujitorii bisericilor ignoră ordinul guvernamental, nu li se întâmplă nimic, în privința lor nefiind aplicate niciun fel de sancțiuni. Nici măcar avertismente. Pericolul este cu atât mai mare cu cât în această perioadă, care precede sărbătorile pascale, creștinii merg masiv la biserici, pentru a se împărtăși, majoritatea fiind bătrâni – cel mai vulnerabil segment social la infecția cu coronavirus.

Alianța PSRM+PDM, oficializată

PSRM+PDM au semnat luni un acord de coaliție. La scurt timp, Igor Dodon a semnat decretul de retragere a unor miniștri la propunerea premierului și, imediat, a primit jurământul noilor miniștri propuși de PDM. Astfel, Alexandru Pânzari (fost șef IGP în perioada regimului Plahotniuc) a devenit ministru al Apărării, Igor Șarov – ministru al Educației, Oleg Țulea - ministru de Externe, Sergiu Răilean - ministru al Economiei, iar Cristina Lesnic a revenit în funcția de vicepremier pentru reintegrare.

Anterior, Igor Dodon (liderul de facto al socialiștilor) declara că PSRM nu va face niciodată coaliție cu PDM. Acum spune că guvernul PSRM-PDM va fi unul ”tehnocrat”: ”De astăzi avem un guvern profesionist, technocrat, dar care are susținerea a 58 de deputați în Parlament. Acest lucru va face ca echipa guvernamentată să lucreze mai eficient”, a declarat Dodon.

După semnarea acordului, Igor Dodon a cerut Guvernului să facă toate demersurile către Parlament în vederea instituirii stării de urgență în legătură cu extinderea Covid-19. Parlamentul ar urma să se convoace în orele următoare în ședință extraordinară pentru a lua o decizie.  

Reacția MAE de la București

Ministerul român de externe a luat notă de evoluțiile politice de la Chișinău legate de semnarea unui acord privind încheierea unei noi alianțe guvernamentale, subliniind că poziția României față de situația din R. Moldova rămâne în coordonatele de până în prezent, astfel cum a fost aceasta prezentată în declarația președintelui Klaus Iohannis, din 12 noiembrie 2019.

”MAE apreciază că, în ultimele patru luni, în R. Moldova nu s-au înregistrat evoluții care să ateste continuarea sau realizarea unor reforme durabile în direcția avansării parcursului european. MAE consideră că îndoielile în privința angajamentului autentic din partea autorităților de la Chișinău în sensul reformelor necesare se mențin și în actuala conjunctură politică, neexistând argumente care să deschidă perspectivele unor schimbări de fond ca urmare a formării noii coaliții guvernamentale de la Chișinău. În consecință, sprijinul României, inclusiv financiar, va fi pe mai departe strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european”, se arată în comunicatul Ministerul de Externe.

În același timp, România va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova, așa cum a acționat deja, inclusiv foarte recent în contextul crizei generate de epidemia de COVID-19, precum și realizarea proiectelor bilaterale strategice.

”România va continua să acorde o atenție deosebită modului în care Republica Moldova va aplica strict Parteneriatul Strategic bilateral privind integrarea europeană și va continua ferm și consecvent parcursul său european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și a reformelor necesare pentru apropierea de UE – singura opțiune viabilă pentru reformarea profundă a instituțiilor din R. Moldova, de natură să aducă beneficii palpabile cetățenilor săi”, mai precizează MAE.