Ministrul de Externe a declarat, referitor la declarațiile lui James Pettit, că diplomații știu cât de importantă este cunoașterea istoriei, în timp se secretarul general adjunct al NATO a spus că fiecare țară trebuie să-și decidă propriul destin.

Reacțiile celor doi oficiali vin după ce ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, a declarat că R. Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure, unirea cu România nefiind ”o alegere practică”. 

”Moldova și România sunt state suverane și toți trebuie să respectăm suveranitatea și integritatea tutoror statelor suverane din Europa. În același timp, România și Moldova au îndelungate legături istorice, lingvistice și fiecare țară trebuie să-și decidă singură propriul destin”, a declarat, luni, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR), secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow, acesta precizând că nu a citit întreaga declarație a diplomatului american. 

Nici șeful diplomației române, Lazăr Comănescu nu a văzut în detaliu declarațiile lui Pettit, dar a subliniat că ”toată lumea, și mai ales diplomații, cunosc cât de importantă este cunoașterea istoriei”.

Totodată, ministrul de Externe a reamintit că România a fost prima țară care a recunoscut independența R. Moldova.

România ”a susținut, susține și va continua să susțină ferm procesele de reformă pentru consolidarea statală a R. Moldova, pentru apropierea R. Moldova ca stat integru și independent în apropierea de structurile europene și euroatlantice”.

Comăescu a mai spus că, în demersul de apropiere și de integrare deplină a R. Moldova în UE, România conlucrează strâns cu partenerii săi, menționând ”dialogul deosebit de strâns cu SUA”.

În acest sens, ministrul de Externe a explicat că, în mai, cu prilejul vizitei premierului Dacian Cioloș la Washington, el și vicepreședintele USAID au semnat un memorandum de cooperare pentru ”eficientizarea politicii românești de asistență pentru dezvoltare și una dintre direcțiile prioritare ale acestei cooperări este exact cooperarea împreună cu partenerii americani pentru consolidarea perspectivei integrării în lumea democratică a R. Moldova”. 

”Moldova trebuie să rămână un stat suveran și independent în cadrul unor granițe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică și nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică și oamenii din Moldova pentru ca ei toți să contribuie la realizarea unei țări mai bune pentru moldoveni”, a declarat ambasadorul James Pettit, potrivit presei moldovene.

”Moldova nu este România, Moldova își are propria sa istorie și propriile sale provocări, printre care este faptul că Moldova este o țară multietnică cu oameni care vorbesc limbi diferite și desigur, mai este și problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova”, a mai declarat oficialul SUA.