Ministrul Lazăr Comănescu și secretarul de stat pentru afaceri europene din MAE francez, Harlem Désir, au atenționat asupra asupra necesității de a continua implementarea reformelor europene în R. Moldova, în special, cele din domeniul justiției.

UPDATE

În a doua zi a vizitei, ministrul român și secretarul de stat pentru afaceri europene în MAE francez au avut, printre altele, întrevederi cu reprezentanții principalelor forțe politice de opoziție din Republica Moldova.

În toate aceste ocazii, Lazăr Comănescu a subliniat importanța menținerii stabilității Republicii Moldova, ca premisă indispensabilă pentru continuarea procesului de reforme, pentru remedierea deficiențelor structurale înregistrate în funcționarea statului și, nemijlocit, pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor.

Dezbaterile politice inerente în perspectiva alegerilor prezidențiale din 30 octombrie 2016 trebuie să rămână în cadrele democratice existente și să nu afecteze procesele în curs de relansare a reformelor și de consolidare a stabilității Republicii Moldova.

***

Cei doi oficiali fac, joi și vineri, o vizită în Republica Moldova, la inițiativa ministrului român.

Vizita are loc într-un moment cu semnificație particulară pentru agenda europeană a Chișinăului, marcat de împlinirea, la 27 iunie, a doi ani de la semnarea, de către Republica Moldova, a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, precum și de apropiata intrare în vigoare, în integralitatea sa, a acestui Acord, la 1 iulie 2016, informează MAE.

În cursul primei zile la Chișinău, ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, și Harlem Désir, secretar de stat pentru afaceri europene din Ministerul Afacerilor Externe și Dezvoltării Internaționale din Franța, au fost primiți de președintele Nicolae Timofti și au avut o întâlnire cu premierul Pavel Filip și alți membri ai Cabinetului.

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a transmis, în ambele întrevederi, "un mesaj clar și hotărât de susținere pentru agenda europeană a Republicii Moldova, pentru fructificarea de către statul vecin a oportunităților degajate în actualul stadiu al relației cu Uniunea Europeană", potrivit comunicatului MAE.

 

Ca Partener Strategic al Republicii Moldova și stat membru UE, România este nemijlocit interesată de asigurarea sustenabilității, credibilității și profunzimii procesului de reforme, de consolidarea stabilității și de dezvoltarea de ansamblu a statului vecin. Aceste procese se susțin reciproc, produc beneficii tangibile pentru cetățeni și conferă substanță și credibilitate proiectului european al Republicii Moldova,

 a declarat Comănescu.

Oficialul român a îndemnat la menținerea ritmului de implementare a reformelor, cu precădere în domenii importante pentru buna funcționare a statului și recâștigarea încrederii propriilor cetățeni, precum reforma justiției și a administrației publice, stabilizarea situației economice, lupta împotriva corupției, ameliorarea cadrului investițional și a mediului de afaceri.

La rândul său, Harlem Désir a atenționat asupra necesității de a continua implementarea reformelor europene, în special, cele din domeniul justiției, a sistemului bancar, depolitizarea instituțiilor de stat și lupta împotriva corupției la nivel înalt.

În contextul întrevederii cu președintele Nicolae Timofti, secretarul de stat pentru afaceri europene a anunțat despre intenția premierului francez, Manuel Valls, de a vizita Republica Moldova, potrivit unui comunicat al Președinției de la Chișinău.