Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Moldova a adoptat miercuri, la Strasbourg, o declarație în care cer instituțiilor europene să acționeze pentru a oferi Republicii Moldova statutul de țară candidată a Uniunii Europene.

Declarația transmite un mesaj clar de susținere a integrării europene a Republicii Moldova, spune eurodeputatul Siegfried Mureșan, președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Moldova.

„Este primul răspuns clar și pozitiv pe care îl primește Republica Moldova de la nivel european ca urmare a cererii de aderare”, a adăugat europarlamentarul PNL.

El a menționat că Republica Moldova este „la fel de importantă” ca Ucraina pentru securitatea Uniunii Europene. „De aceea, tot ceea ce suntem pregătiți să-i oferim Ucrainei trebuie să îi oferim și Republicii Moldova”, a mai spus Siegfried Mureșan.

Potrivit acestuia, declarația adoptată mai cere instituțiilor europene accelerarea integrării Republicii Moldova în piața unică a UE. „Accesul la piața unică va aduce cetățenilor Republicii Moldova beneficii directe și imediate: produsele moldovenești vor putea fi exportate liber pe piața europeană, vor veni mai mulți investitori în Republica Moldova, vor apărea noi locuri de muncă și oamenii se vor bucura de standarde de calitate ale produselor la fel ca standardele de calitate din țările Uniunii Europene”, a explicat Siegfried Mureșan. 

În plus, documentul cere Comisiei Europene crearea unui Grup de Suport pentru Republica Moldova asemănător cu grupul de suport creat pentru Ucraina, ceea ce oferi mai mult sprijin tehnic și administrativ autorităților de la Chișinău.

De asemenea, membrii Comitetului Parlamentar de Asociere UE-Moldova cer creșterea asistenței financiare a UE pentru Republica Moldova și o cooperare mai strânsă între statele membre UE și Republica Moldova pentru investigarea fraudei care a dus la dispariția unui miliard de dolari din băncile moldovenești.

Uniunea Europeană a aprobat o asistență macrofinanciară de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova, iar Comisia Europeană a anunțat marți un nou program de sprijin bugetar de 53 de milioane de euro pentru Chișinău.

„Sunt măsuri binevenite, dar care acoperă doar o parte din nevoile financiare ale Republicii Moldova. Autoritățile și cetățenii au acționat în spirit european și au oferit adăpost, masă și îngrijire medicală sutelor de mii de refugiați din Ucraina. Este timpul ca și noi să fim solidari și să nu lăsăm Republica Moldova să acopere singură cea mai mare parte din costurile acestei crize”, a mai spus Siegfried Mureșan.