Dodon a semnat un Ordin prin care le interzice militarilor moldoveni să participe la orice gen de activități în afara țării, fără un acord prealabil din partea șefului statului,după ce Guvernul a decis participarea unor trupe la un exercițiu militar.

"Am semnat un Ordin prin care interzic participarea militarilor moldoveni la orice acțiuni în afara țării fără un acord prealabil din partea Comandantului Suprem al forțelor armate. Nimeni nu părăsește teritoriul R. Moldova fără acordul în scris al președintelui. Nu o să permit încălcarea Constituției și Legislației”, a declarat vineri Dodon, într-o conferință de presă, relatează Agora.md.

Totodată, șeful statului a subliniat că va insista pe inițierea demisiei viceministrului Apărării, Gheorghe Galbura, precizând că, "în premieră, în Republica Moldova Guvernul dă indicații Forțelor Armate contrar poziției Comandantului Suprem".

Potrivit președintelui, Guvernul "a încercat să interpreteze greșit prevederile legislației", astfel că a aprobat o Hotărâre de Guvern prin care specifică faptul că soldații nu merg la exerciții militare, ci la un stagiu.

"Guvernul prin această hotărâre recunoaște că nu este de atribuțiile sale să trimită soldații la exerciții militare și că este de competența președintelui", a spus Igor Dodon.

 

"Exerciții militare într-o țară unde este război. Pentru ce? Cu ce scop? I-ați trimis la stagiere ca să participe cu alte 14 țări NATO la exerciții militare”,

a mai spus președintele R. Moldova.

Conflict între puterile statului moldovean

Pe 5 septembrie, Igor Dodon a interzis participarea a 57 de militari moldoveni la un stagiu de pregătire în Ucraina, în perioada 7-23 septembrie.

Președintele și-a argumentat poziția prin faptul că în temeiul datelor difuzate de către Ministerul Apărării din Ucraina, inclusiv de către mass-media ucraineană, evenimentul menționat este un exercițiu multinațional "Rapid Trident", scrie Unimedia.md.

"Prin urmare, în virtutea atribuțiilor șefului statului, reglementate de Legea cu privire la apărarea națională, vă comunicăm că președintele Republicii Moldova nu a aprobat participarea efectivului Armatei Naționale la exercițiul în cauză”, se arată într-un document al Administrației Prezidențiale.

În pofida deciziei președintelui, Guvernul de la Chișinău a permis militarilor moldoveni să participe la exercițiile militare.

Proiectul de lege a fost propus pe ordinea de zi a ședinței de miercuri chiar de către prim-ministrul Pavel Filip, care s-a arătat indignat de faptul că Dodon a interzis participarea la aplicații.

Premierul a susținut că s-a creat o situație foarte gravă, întrucât militarii moldoveni nu au participat la alte cinci aplicații militare din străinătate. El a mai spus că nu sunt argumente pentru a interzice acest lucru.