Ministrul de externe Bogdan Aurescu și ambasadorul SUA Adrian Zuckerman au discutat marți despre colaborarea România-SUA în plan regional și despre coordonarea ”apropiată” dintre cele două țări în privința ultimelor evoluții din R. Moldova.

Șeful diplomației române l-a primit pe ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman, pentru a discuta ”în mod concret” asupra planului de lucru privind prioritățile comune de pe agenda bilaterală româno-americană în anul 2020, inclusiv asupra dialogului politic, anunță Ministerul de Externe.

Bogdan Aurescu și Adrian Zuckerman au trecut în revistă stadiul pregătirilor pentru sesiunea din 2020 a Dialogului Strategic România-SUA, planificată să se desfășoare în prima parte a anului la Washington.

Cei doi oficiali au făcut și o trecere în revistă a colaborării România-SUA în plan regional și european, fiind punctat faptul că România este un stat care susține în mod ferm unitatea transatlantică și o cooperare cât mai strânsă între UE și SUA.

”Totodată, a existat un schimb de opinii cu privire la evoluțiile din Republica Moldova, fiind reiterată poziția cunoscută a României și agreată continuarea coordonării apropiate dintre România și SUA pe subiect”, precizează MAE.

După căderea Guvernului Sandu, autoritățile de la București au schimbat tonul față de Chișinău, președintele Klaus Iohannis anunțând luna aceasta, la reuniunea anuală cu șefii misiunilor diplomatice de la București, că, în relația cu Republica Moldova, România va continua doar proiectele de sprijin dedicate direct cetățenilor moldoveni.

Cel puțin o perioadă, Bucureștiul va fi foarte atent cu cine va lucra în R. Moldova, a declarat ulterior ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.