Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Sănătății informează că autoritățile române vor da curs solicitărilor Republicii Moldova privind autorizarea livrării unor medicamente care pot fi achiziționate din România.

Măsura este luată pentru a asigurarea cu necesarul medicamentos instituțiile medico-sanitare publice din Republica Moldova.

Această masură este posibilă deoarece Ordinul Ministrului Sănătății 428/2020 pentru aprobarea Listei cuprinzând dispozitivele medicale și materialele sanitare pentru a asigura prevenția și tratarea afecțiunilor asociate infecției cu SARS-COV-2, a căror distribuție în afara teritoriului României se suspendă temporar, precum și a unor măsuri pentru asigurarea medicamentelor cuprinse în Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed) permite exceptarea livrării în afara teritoriului României a medicamentelor fabricate de producătorii din România destinate altor piețe din afara teritoriului României, precum și a medicamentelor care tranzitează teritoriul României fiind destinate altor piețe.


Autoritățile spun că măsura are ca scop acordarea de sprijin direct cetățenilor Republicii Moldova.

"România a fost și este mereu alături de cetățenii Republicii Moldova, acordând ajutor de fiecare dată, la nevoie, în spiritul relației speciale bazată pe comunitatea de limbă, istorie și cultură, și fundamentată pe cooperarea în cadrul Parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova", sea rată într-un comunicat de presă al MAE.

+++

Reamintim că România a sistat exportul de medicamente după instituirea codului roșu de risc de infecție cu noul coronavirus. Astfel, distribuirea în afara țării a medicamentelor și materialelor sanitare folosite pentru combaterea coronavirus a fost suspendată timp de 6 luni.