Ministrul de externe Bogdan Aurescu se duce joi la Chișinău, cu prilejul desfășurării în Republica Moldova a misiunii medicale a României pentru sprijinirea combaterii pandemiei de COVID-19.

MAE anunță că Bogdan Aurescu se duce la Chișinău, în contextul deciziei anunțate de președintele României și de Guvern de acordare, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova, a ”unui pachet consistent de sprijin în eforturile de combatere a pandemiei de COVID-19, concretizat în trimiterea unei echipe medicale și donarea unor echipamente medicale, medicamente și dispozitive medicale”.

În cadrul deplasării la Chișinău, ministrul Bogdan Aurescu va participa, alături de alți oficiali români, la ceremonia de întâmpinare organizată pentru echipa medicală din România care va activa, în perioada următoare, în unitățile sistemului sanitar din Republica Moldova implicate în tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus.

”Cu prilejul vizitei, ministrul român al afacerilor externe va avea și o întrevedere cu ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, domnul Oleg Țulea, și va fi primit de prim-ministrul Republicii Moldova, domnul Ion Chicu. De asemenea, va avea o serie de alte întrevederi cu reprezentanți ai mediului politic din Republica Moldova”, precizează MAE.

Bogdan Aurescu va evidenția, cu prilejul vizitei, necesitatea ca autoritățile din R. Moldova să continue consecvent reformele esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului european, România continuând să urmărească cu prioritate respectarea intereselor și așteptărilor legitime ale cetățenilor din Republica Moldova.

Ministrul de externe va reconfirma, totodată, angajamentul ferm al României pentru sprijinirea unui parcurs european ireversibil al Republicii Moldova, în baza Parteneriatului Strategic bilateral pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, de la a cărui semnare s-au împlinit, la 27 aprilie 2020, zece ani, ”acest parcurs fiind singurul în măsură să asigure dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova în beneficiul direct al cetățenilor săi”.