Ministrul de externe Bogdan Aurescu a avut luni o convorbire telefonică cu omologul polonez Jacek Czaputowicz, căruia i-a adresat rugămintea de a examina posibilitatea unor donații de echipamente medicale pentru R. Moldova.

Șeful diplomației române a evocat prioritatea comună pe care România și Polonia o au în contextul pandemiei COVID-19, și anume asigurarea sănătății propriilor cetățeni și menținerea funcționalității activității economice.

Cei doi demnitari au fost de acord asupra necesității continuării dialogului bilateral într-un ritm ”susținut” și au convenit să lucreze la modernizarea Planului de Acțiune al Parteneriatului Strategic bilateral, a cărui cea mai recentă actualizare a avut loc în anul 2015.

Ministrul Bogdan Aurescu l-a informat pe omologul polonez despre vizita pe care a efectuat-o la Chișinău săptămâna trecută, însoțind numeroasa echipă medicală românească, cu privire la discuțiile pe care le-a avut și ”a reiterat abordarea părții române de sprijin al obiectivului integrării europene a R. Moldova, pe baza aplicării unor condiționalități stricte în privința continuării reformelor necesare apropierii de UE”.

”Evocând donația consistentă, în valoare de circa 3,5 milioane de euro, a Guvernului României pentru cetățenii R. Moldova”, Bogdan Aurescu ”a adresat părții poloneze rugămintea de a examina la rândul său posibilitatea unor donații de echipamente medicale”, precizează MAE într-un comunicat.