Eurodeputatul român Andi Cristea, președinte al Delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova, susține, într-un interviu acordat Europa Liberă, poziția Curții Constituționale de la Chișinău privind alegerile anticipate.

Situația de criză de la Chișinău ar putea fi depășită prin întoarcerea la electorat, iar Bucureștiul trebuie să-și fortifice poziția de „partener strategic” a României în relația cu Republica Moldova, pentru că îngrijorează o posibilă consolidare a forțelor pro-ruse în Republica Moldova, spune eurodeputatul român, în interviul publicat pe website-ul Europa Liberă.

„Este un moment foarte tensionat, pentru că miza este controlul politic și strategic al R. Moldova și încercarea Moscovei ca după vreo 10 ani de stat pe tușă să recapete inițiativa strategică și, ulterior, controlul a ceea ce se întâmplă în R. Moldova”, punctează Andi Cristea.

„Nu se poate nimeni entuziasma la ideea că Putin, prin oamenii săi, se instalează la șefia Parlamentului de la Chișinău sau a Ministerului Apărării”, a adăugat europarlamentarul român, care a adăugat că Republica Moldova nu este doar într-un impas politic, dar este mai ales într-unul constituțional.

„Dacă decizii obligatorii ale Curții Constituționale nu se respectă, atunci orice idee de stat de drept e pusă sub semnul întrebării”, a mai spus Andi Cristea.