Oamenii cer impozitarea Bisericii Ortodoxe din Moldova, pentru că se implică în politică și au lansat o petiție online unde sunt invitați să semneze toți doritorii pentru ca și Biserica Ortodoxă din Moldova să fie impozitată, scrie Report.md.

Petiția a fost semnată de aproape 10.000 de persoane.

Autorii petiției citează prevederile Legii privind libertatea de conștiință, de gîndire și de religie care stipulează: "Cultele religioase și părțile lor componente se vor abține de la exprimarea sau manifestarea publică a preferințelor lor politice sau favorizarea vreunui partid politic ori a vreunei organizații social-politice”, motiv pentru care Biserica Ortodoxă, în special, este scutită de plata impozitelor la bugetul de stat și local.

Totodată, ei menționează că prin declarațiile de susținere a unui pretendent Biserica a înălcat prevederile Art. 52 (e) din Codul Fiscal al Republicii Moldova: e) nu susțin partidele politice, blocurile electorale sau candidații la funcții în cadrul autorităților publice și nu folosesc mijloacele cu destinație specială, alte mijloace și venituri rezultate din activitatea statutară sau din proprietate pentru finanțarea acestora.

"Considerăm ilegal comportamentul acestor funcționari din organelor de conducere, liderilor Bisericii Ortodoxe, iar situația impune schimbarea politicii fiscale față de ultima", susțin autorii petiției.

Este însă puțin probabil că guvernanții să modifice legislația și să impună cea mai mare și influentă Biserică să plătească taxe. Cu toate acestea implicarea ei în activități politice ar trebui sancționată.

Cultele din UE sunt finanțate de stat sau se autofinanțează, donațiile nu sunt impozitate

De altfel un studiu al Reprezentanței Patriarhiei Române de la Bruxelles, citat de mediafax.ro, arată că în toate țările Uniunii Europene, cultele asumate de stat (recunoscute sau înregistrate) beneficiază cel puțin de toate avantajele acordate organizațiilor non-profit: statele nu percep impozit pe lăcașurile de cult, donațiile făcute cultelor nu sunt taxate, iar personalul clerical beneficiază fie de un sprijin direct, fie de scutiri de taxe și impozite, pentru facilitarea misiunii sale.

Asistența religioasă în instituțiile publice este finanțată de stat, ca o consecință a garantării libertății religioase și de cult.

Totodată, în majoritatea țărilor UE, venitul realizat de culte din activități lucrative este scutit de impozit, dacă este reinvestit în activități de interes public, printre care se numără și activitățile culturale.În toate țările cuprinse în studiu, donațiile directe - chetele, colectele, plățile făcute cu ocazia serviciilor religioase - nu sunt impozitate, iar sumele primite de personalul de cult din aceste fonduri nu sunt nici ele impozabile.

Biserica nu face comerț, iar enoriașii nu cumpără icoane, ci fac pomeni

De notat că Nicolae Cantarean, cunoscut mai mult ca ÎPS Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și Întregii Moldove, este doctor în economie. El și-a susținut teza de doctor în economie - "Managementul activităților economice din sistemul eparhial al Bisericii creștin-ortodoxe (exemplul Republicii Moldova)" -, încă în anul 2010, dar abia peste trei ani a fost aprobată de Consiliul Național pentru Acreditare și Atestare.

Între altele Mitropolitul Vladimir susține în teza de doctor că Biserica nu face comerț, iar un leu cheltuit de biserică, contribuie la creșterea PIB al Republicii Moldova cu 10 lei.

Citiți continuarea pe Report.md.