O analiză a IDIS „Viitorul” dă de înțeles că Republica Moldova ar putea ajunge pe lista de sancțiuni a SUA din cauza acțiunilor președintelui pro-rus, Igor Dodon.

O lege adoptată pe 25 iulie de Camera Reprezentanților Congresului SUA cu titlul „Iran’s Countering destabilizing activities” vizează impunerea unor noi sancțiuni în adresa Iranului și Federatiei Ruse, scriu jurnaliștii de la Report.md.

Americanii vorbes despre modul în care funcționează propaganda rusă în statele ex-sovietice, dar și că partide politice, think tankurilor, grupurilor societății civile din aceste țări sunt sprijinite pentru a induce populației neîncrederea în instituții democratice.

„Guvernul rus a urmărit să exercite influență în spațiul ex-sovietic, furnizând resurse partidelor politice, think tankurilor, grupurilor societății civile pentru a semăna neîncredere în actorii și instituțiile democratice, promovând opinii xenofobe și  anti-liberale, care ar submina unitatea Europeană”, se arată în documentul adoptat de Camera Reprezentanților a Congresului SUA.

În același act, autorii arată că presa de limbă rusă independentă a fost înlocuită cu presa de stat care produce dezinformare.

„Guvernul Federației Ruse s-a angajat prin acte de corupție să cumpere influență în Europa și Eurasia, eliminând sectorul independent de presă de limbă rusă, în țara sa, înlocuindu-l cu presă de stat care produce activ dezinformare anti-occidentală, pe care o distribuie pe larg în mediul vorbitorilor de limbă rusă dinafara hotarelor statului rus”.

Igor Dodon poate pune Moldova pe aceeași listă cu Rusia și Iranul

Indicarea Iranului drept următoarea destinație pentru vizita oficială a Președintelui I.Dodon s-ar putea solda cu includerea Republicii Moldova printre țările care nimeresc sub sancțiunile americane și international, menționate explicit de noua legislație americană în materie de contracarare a activităților destabilizatoare la nivel global, se afirmă în analiza IDIS Viitorul, citată de Report.md.

Dacă includem în palmaresul oficial al președintelui Igor Dodon și primirea delegației nord-coreene din luna iunie 2017, la invitația PSRM, ar trebui să nu ne mire deloc să regăsim în curând Republica Moldova printre țările generatoare de instabilitate, încălcarea flagrantă a drepturilor omului și violență.

Citiți mai multe despre analiza IDIS Viitorul pe www.Report.md.