Cei mai cunoscuți analiști politici din Republica Moldova au comentat, pentru Agerpres, perspectivele acestui stat după alegerile prezidențiale de duminică.

Ei au analizat situația politică atât din prisma unei victorii obținute de actualul președinte al Republicii Moldova, socialistul Igor Dodon, cât și din prisma unui succes al candidatului Partidului Acțiune și Solidaritate, pro-europeana Maia Sandu.

Analistul Cornel Ciurea este de părere că, indiferent de rezultatul alegerilor din 15 noiembrie, lupta politică din Republica Moldova nu se va încheia, ci se va acutiza. O victorie a lui Dodon este văzută ca o posibilitate de apropiere de Rusia și o înrăutățire a relațiilor cu Occidentul, în timp ce un eventual câștig al Maiei Sandu ar presupune declanșarea unei lupte inter-instituționale. Ciurea ia în calcul și varianta ca, în cazul în care va pierde președinția, Dodon să consolideze stânga din Parlament și să remanieze Guvernul. Mai mult, el crede că actualul lider de la Chișinău ar putea să își aroge și funcția de premier.

"Cu siguranță, lupta politică nu se va încheia după ziua de duminică. În cazul în care câștigă Igor Dodon, polul de stânga se consolidează și președintele ar putea să recurgă la anumite remanieri sau chiar dizolvarea Parlamentului, fiind sigur că vântul suflă în favoarea lui. Cred că relația cu Rusia se va îmbunătăți considerabil, iar relația cu Occidentul, cu Uniunea Europeană, va depinde de bunăvoința Occidentului. Vom vedea în ce măsură și cum Uniunea Europeană va digera acest eșec. Este de presupus că, totuși, relația cu Occidentul se va înrăutăți în urma acestei victorii. În cazul în care câștigă doamna Sandu, vom avea, pentru o anumită perioadă de timp, un bipolarism. Parlamentul și Guvernul probabil vor fi controlate de o majoritate reconsolidată de către socialiști. S-ar putea ca Igor Dodon să revină în Guvern, poate pe post de prim-ministru, în timp ce Președinția și Curtea Constituțională vor fi controlate de partida pro-europeană. Lupta se va încinge în Republica Moldova și vom avea o confruntare acută, fiecare dintre părți va fi sprijinită fie de Occident, fie de Rusia", a declarat Cornel Ciurea.

La rândul său, analistul Ion Tăbîrță consideră că "victoria Maiei Sandu nu va aduce schimbări imediate", ci "va fi un semnal pentru schimbare". El este de părere că preluarea președinției de către candidata dreptei va contribui la dezvoltarea relațiilor dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, iar un posibil succes al lui Igor Dodon ar putea să însemne "mai degrabă o involuție" a Republicii Moldova."Dacă rămâne stânga, nimic nu se va schimba. Dimpotrivă, cred că vom perpetua în acea mocirlă în care suntem în ultimii ani. La evoluții nu cred că ne putem aștepta. Mai degrabă vom avea o involuție. Acel sistem corupt, de tipul oligarhic care s-a constituit în Republica Moldova în ultimii cinci ani, poate cu excepția a câteva luni, în timpul guvernării doamnei Sandu, va continua. (...) Alta este problema. Cât de mult după aceasta se va apropia Igor Dodon de Federația Rusă. Va rămâne în acest stand by, care este acum, că este clar că Republica Moldova acum este îndreptată mai mult spre Federația Rusă decât spre Uniunea Europeană, însă poate să forțeze o apropiere în direcția conflictului transnistrean. Nu în zadar dumnealui a spus că rezolvarea conflictului transnistrean va fi prioritatea lui numărul 1 în următorul mandat. Acest lucru ar însemna un acord politic de genul celui pe care l-am avut în anul 2003. Dacă va câștiga doamna Maia Sandu, Republica Moldova va ieși dintr-o anumită izolare internațională în care se află acum. Maia Sandu va fi privită, de fapt este privită cu ochi buni de către Occident, de către România. La sigur, dumneaei va avea anumite vizite bilaterale, de susținere, de încurajare, însă victoria Maiei Sandu nu va aduce schimbări imediate. Victoria Maiei Sandu va fi doar un semnal spre schimbare. Trebuie să înțelegem că Republica Moldova este o Republică Parlamentară, iar președintele are anumite competențe limitate. Dacă va câștiga Maia Sandu, noi rămânem cu un Parlament controversat, un Parlament în linii mari dominat de componenta oligarhică. Să nu uităm de faptul că acest parlament a fost ales în anul 2019, când în Republica Moldova situația politică era controlată aproape în totalitate de către Vladimir Plahotniuc și este de așteptat o dispută între instituția Președinției și instituția Parlamentului. Președintele are puteri limitate, el nu poate dizolva Parlamentul. El poate doar acționa în consecință, însă președintele va avea legitimitatea poporului și va avea acea susținere din partea populației pe care va încerca să o promoveze spre schimbare", a afirmat Ion Tăbîrță.

Un alt cunoscut analist de la Chișinău, Nicolae Negru, crede că un nou mandat al lui Dodon în fruntea statului nu ar aduce schimbări Republicii Moldova, ci ar face ca "Moscova să triumfe". Pe de altă parte, el este de părere că prin victoria dreptei "apare șansa de schimbare, apare șansa de modernizare a Republicii Moldova".

"Dacă rămâne Dodon, atunci nu se schimbă nimic în Republica Moldova. Rămânem în această mlaștină în care ne-am aflat până acum. Desigur că Moscova o să triumfe. Desigur că o să se vorbească iarăși la noi despre posibilitatea rezolvării problemei transnistrene, dar nimic nu o să se miște din loc, pentru că Moscova nu este interesată de rezolvarea problemei în așa fel încât Republicii Moldova să îi fie bine, adică Republica Moldova să devină stat suveran și independent, de facto, nu formal, că formal este. Dacă câștigă Maia Sandu, și există asemenea șanse de câștig, arată sondajele sociologice, lucrurile se pot schimba. Apare șansa de schimbare, apare șansa de modernizare a Republicii Moldova, lupta anticorupție, chiar și o altă șansă de rezolvare a problemei transnistrene decât în cazul în care rămâne Igor Dodon la guvernare. Președintele este la noi o persoană simbolică, dumneavoastră știți, Republica Moldova este una parlamentară și mai sunt multe alte lucruri de făcut. Chiar dacă învinge Maia Sandu în alegeri, ea are multe de făcut pentru a realiza ceea ce promite acum în campania electorală. Parlamentul de azi desigur că nu o s-o sprijine în ceea ce și-a pus ea în gând. Soluția ar fi alegerile anticipate, desigur, dar problema este cum provoci aceste alegeri. Mulți parlamentari, mulți deputați își dau seama că, dacă se ajunge la alegeri anticipate, ei ar putea rămâne în afara Parlamentului. Prin urmare, ei s-ar putea opune unei asemenea idei pe care o susține Maia Sandu acum. Și rezultatele acestor alegeri anticipate ar putea să nu fie cele scontate de Maia Sandu. S-ar putea ca în Parlament să ajungă unele forțe politice care au fost implicate în furtul miliardului și care se uită în altă direcție decât cea europeană. Rezultatele alegerilor vor spune ceva, dar nu totul. Mai sunt lucruri de făcut ca să ne mișcăm într-o direcție bună", a arătat Nicolae Negru.

Fostul judecător al Curții Europene pentru Drepturile Omului Stanislav Pavlovschi, care a devenit analist politic, crede că "Moldova nu mai are altă opțiune decât integrarea europeană", iar o victorie a stângii ar presupune o orientare spre Rusia și țările din Comunitatea Statelor Independente (CSI).

"Dacă rămâne domnul Dodon, o să fie așa cum a fost mai înainte, orientare spre conlucrare mai mult cu țările CSI și cu Federația Rusă. Dacă o să fie Maia Sandu, o să fie orientare spre Europa, spre integrare europeană, spre conlucrarea mai strânsă cu Statele Unite. Problema este cât de departe vor merge ei în îndeplinirea acestor obligații, promisiuni și declarații. Eu cred că Moldova nu are altă opțiune. Moldova este un stat foarte mic și Moldova este sortită să conlucreze foarte strâns cu țările civilizate. Plus, Moldova face parte din civilizația latină și locul este, normal, în familia țărilor care fac parte din civilizația latină. Asta ar fi ceva normal. Dar noi trăim în niște circumstanțe și tensiuni reale și influența Federației Ruse în Moldova este foarte mare. Undeva Moldova poate câștiga în urma acestei conlucrări, dar undeva pierde și dacă noi cântărim sau comparăm ceea ce câștigăm cu ceea ce pierdem, eu cred că conlucrarea cu țările europene ar fi mai benefică pentru țara noastră. (...) Eu cred că Moldova nu mai are altă opțiune decât integrarea europeană și asta nu este decât o problemă de timp, oricum vom merge acolo. Mâine noi trebuie să mai dăm Moldovei o șansă, eu așa spun. Mai departe, vedeți, depinde foarte mult de poporul republicii, depinde foarte mult de poziția civică a fiecărui om, dar această poziție civilă trebuie să fie asumată, asumată înseamnă că decizia trebuie să fie luată cu ochii deschiși. Omul trebuie să fie informat, trebuie să știe clar unde sunt avantajele mai serioase pentru țară și pentru acest om, acum și aici, care este orientarea politică sau geo-politică favorabilă pentru țară, în general, dar și pentru acest om, în particular. Dar la noi, din păcate, societatea nu este informată. Foarte des organele de informare în masă promovează minciuna, promovează dezinformarea", a spus Pavlovschi.