Președintele R. Moldova urmează să fie ales prin vot direct, de către cetățeni, potrivit unei decizii a Curții Constituționale, în urma unei sesizări a unor deputați PLDM.

Deputații Partidului Liberal-Democrat din R. Moldova (PLDM) au contestat procedura de modificare a Constituției din anul 2000, când s-a trecut de la republică prezidențială la cea parlamentară, relatează Agora.md.

Curtea Constituțională a decis, vineri, că modificarea din 2000 a articolului referitor la alegerea președintelui a creat o situație inedită ce a generat ruperea unității constituționale, fapt care a generat în anii 2000 și 2009, 2010, 2011 și 2012 crize politice urmate de dizolvări ale Parlamentului și alegeri anticipate.

"Forma de alegere a președintelui nu poate fi sursă de criză constituțională”, a stabilit Curtea, anulând prevederile cu referire la alegerea președintelui.

Decizia Curții ar urma să se aplice chiar de anul acesta, când expiră mandatul lui Nicolae Timofti.

Deschide.md notează că, potrivit Curții Constituționale, actualul președinte rămâne în funcție până la terminarea mandatului.

După expirarea mandatului președintelui Nicolae Timofti, în decurs de două luni trebuie să fie stabilită data alegerii noului șef al statului, iar, până atunci, actualul președinte urmează să asigure interimatul.