Magistrații Curții Constituționale au decis suspendarea acțiunii Legii prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost scos din coordonarea președintelui Republicii Moldova. Suspendarea are loc până la soluționarea în fond a cauzei.

Decizia CC a venit în urma sesizării deputatului PAS Sergiu Litvinenco prin care a cerut să fie suspendate „acțiunile legii” până când Înalta Curte nu se va expune cu privire la acest subiect, relatează Agora.md.

”Soluția suspendării este necesară pentru a evita prejudiciile și consecințele negative iminente pentru ordinea constituțională. În cazul în care acțiunea Legii contestate nu va fi suspendată, aceasta ar putea fi pusă în aplicare și ar putea produce efecte, de exemplu, asupra desemnării conducerii Serviciului de Informații și Securitate. Curtea consideră că suspendarea Legii contestate are mai multe beneficii sub aspect constituțional în raport cu soluția nesuspendării ei”, se arată în decizia emis de Curtea Constituțională de la Chișinău.

Săptămâna trecută, majoritatea parlamentară a aprobat în lectură finală trecerea SIS în subordinea Parlamentului. Decizia a fost luată pe fundalul protestelor opoziției.