Curtea Constituțională a Republicii Moldova a confirmat sâmbătă rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie și a validat mandatele celor 101 deputați, transmite Radio Chișinău.

În același timp, Curtea a respins contestațiile depuse de Blocul Electoral ACUM, care a cerut anularea alegerilor și invalidarea mandatelor deputaților aleși în cinci circumscripții uninominale, potrivit postului de radio, citat de Agerpres.

Astfel, ca urmare a deciziei Curții Constituționale, alegerile din 24 februarie pot fi considerate valabile. În viitorul Parlament Partidul Socialiștilor va avea 35 de mandate, Partidul Democrat - 30, Blocul ACUM - 26, iar Partidul Șor - 7 mandate. Trei mandate le-au revenit deputaților independenți.

De notat că, în ziua validării rezultatelor scrutinului, Blocul electoral ACUM a depus o serie de contestații la Înalta Curte prin care a cerut anularea alegerilor și invalidarea mandatelor de deputat în cinci circumscripții electorale: nr. 47, Camenca, Rîbnița, Dubăsari și Grigoriopol; nr. 48, Slobozia, municipiile Tiraspol și Bender; nr. 4, Rîșcani; nr. 18, Orhei și nr. 17, Nisporeni.

Reprezentantul Blocului ACUM, Sergiu Litvinenco, a invocat zeci de mii de cazuri înregistrate de transportare organizată a alegătorilor din cele două circumscripții uninominale destinate alegătorilor din stânga Nistrului, cazuri de intimidare sau cumpărare a voturilor, folosirea resurselor administrative sau nedeclararea cheltuielilor de către mai mulți candidați. Curtea însă a respins aceste contestații.