Curtea Constituțională din Republica Moldova a constatat că președintele este în imposibiltate temporară de a-și exercita obligațiile, fiindcă a refuzat deliberat candidatura pentru funcția de ministu al apărării.

„Se constată ca circumstanță care justifică interimatul funcției de președinte al RM în cadrul numirii ministrului apărării refuzul deliberat al președintelui de numire a candidaturii propuse repetat de prim-ministru, ceea ce constituie imposibilitate temporară de a-și exercita atribuția în cauză. Președintele Parlamentului sau premierul va emite în calitate de președinte interimar decretul de numire a ministrului apărării și va primi jurământul acestuia”, a declarat președintele de ședință Veaceslav Zaporojan, potrivit Agora.md.

Interimatul va fi asigurat de șeful Legislativului, Andrian Candu, sau de premierul Pavel Filip, după ce Guvernul de la Chișinău a sesizat Curtea Constituțională în privința refuzului lui Igor Dodon de a accepta candidatura lui Eugen Sturza la funcția de ministru al apărării. Dodon a motivat că Eugen Sturza nu are calificarea necesară pentru a prelua conducerea Ministerului Apărării, nefiind militar, potrivit ProTV Chișinău.

În 12 septembrie, prim-ministrul a propus, pentru prima dată, candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru, aceasta fiind respinsă de șeful statului. Ulterior, premierul a propus repetat aceeași candidatură, care la fel a fost respinsă de președinte. Astfel, pe data de 19 septembrie 2017, Executivul s-a adresat Curții Constituționale pentru a clarifica acțiunile ce pot fi întreprinse de către prim-ministru și deciziile care pot fi adoptate de Parlament în cazul în care Președinția refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru. În 17 octombrie, Curtea Constituțională a constatat că președintele Igor Dodon a încălcat prevederile Legii Supreme și că astfel există temei pentru instituirea interimatului funcției, condițiile în care ar urma să se întâmple acest lucru urmând să fie examinate pe fiecare caz separat, mai notează Agora.md.

Potrivit portalului Unimedia, reprezentantul lui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, a catalogat această decizie ca fiind una ilegală. „Ce putem spune. Circul continuă. Rolurile au fost repartizate și executate. Noi nu putem să înțelegem cum, Curtea Constituțională dând aviz în cazul domnului Vlad Filat a constatat ca acei miniștri în privința cărora planează dubii de corupție nu pot fi numiți din nou, și astăzi ca dumnealor, deși deasupra domnului Sturza sunt dubii care au fost făcute publice de mass-media, cu privire la acele zeci de mii de euro, care au fost primite de dânsul nu se știe pentru ce, acest argument deja nu mai este plauzibil. Condamnăm această hotărâre și vom rămâne pe pozițiile noastre”, a afirmat Lebedinschi.
În decizia de marți, Curtea Constituțională a apreciat că șeful statului nu are drept de veto în numirea unui ministru.