Premierul Viorica Dăncilă susţine că „drumul pro-european” al Republicii Moldova reprezintă „singura soluţie care va da prosperitate cetăţenilor moldoveni”.

Prim-ministrul român afirmă, într-un interviu difuzat sâmbătă de TVR 1, că pe perioada Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, România va ajuta Republica Moldova pentru a implementa „reformele cerute la nivel european”, scrie Agerpres.

„Preluarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene trebuie să fie un semnal pe care îl dăm Republicii Moldova referitor la faptul că suntem foarte deschişi să îi sprijinim în reformele pe care le au de îndeplinit şi în drumul lor proeuropean, fiind conştienţi de faptul că drumul proeuropean este singura soluţie care va da prosperitate cetăţenilor moldoveni, dar şi din punct de vedere al faptului că integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană apropie foarte mult România de Republica Moldova”, a spus Viorica Dăncilă.

„Dincolo de foaia de parcurs pentru implementarea proiectelor comune dintre cele două ţări, România va ajuta Republica Moldova pentru a implementa reformele cerute la nivel european. Vom veni cu staff tehnic, vom vorbi despre aceste reforme, despre paşii făcuţi de Republica Moldova la Bruxelles, astfel încât să facem cunoscută dorinţa Republicii Moldova de integrare şi de a putea deveni, să spunem, avocatul Republicii Moldova atunci când vorbim de acest drum proeuropean”, a adăugat premierul român.

Ea menţionează că relaţiile dintre România şi Republica Moldova trebuie dezvoltate nu doar „la nivel afectiv”, ci şi pe plan economic şi comercial.

„Am fost alături de Republica Moldova şi suntem alături de Republica Moldova în ceea ce priveşte investiţiile şi aici vreau să remarc că, de la preluarea mandatului meu, Transgaz a preluat Vestmoldtransgaz, deci o investiţie foarte importantă în România. Chiar acum două săptămâni, am semnat un acord de 150 de milioane de lei pentru conducta de gaz Iaşi-Ungheni. Deci, încercăm ca, prin obiectivele noastre, prin ceea ce înfăptuim, să aducem Republica Moldova cât mai aproape de noi şi nu numai la nivel afectiv, pentru că acest lucru există şi sunt convins că va exista. Sunt convinsă că inima românilor este alături de inima românilor din Republica Moldova, dar trebuie să concretizăm aceste lucruri şi printr-o relaţie strânsă atât în plan bilateral, cât şi economic şi comercial”, precizează premierul.