O misiune a Parlamentului European merge la Chișinău pentru a transmite solidaritatea eurodeputaților cu Moldova, a observa situația din teren ca urmare a fluxului mare de refugiați din Ucraina și a găsi noi modalități de ajuta Republica Moldova.

Republica Moldova este țara europeană care a primit cel mai mare număr de refugiați din Ucraina în comparație cu populația sa. De la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, UE a luat mai multe decizii pentru a ajuta Republica Moldova, cum ar fi un pachet de asistență macrofinanciară de 150 de milioane de euro, un acord de cooperare între Poliția de Frontieră din Republica Moldova și Frontex, precum și sincronizarea rețelei electrice din Republica Moldova și Ucraina la Rețeaua Europeană Continentală.

„Trebuie să ajutăm în continuare Republica Moldova atât în gestionarea crizei refugiaților, dar și pentru depășirea crizei energetice, redresarea economică după pandemia de COVID-19 și implementarea reformelor necesare modernizării țării”, a spus eurodeputatul Siegfried Mureșan, care face parte din delegația Comisiei pentru afaceri externe, aflată în prima misiune a Parlamentului European în Republica Moldova de la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina.

Programul misiunii va cuprinde întâlniri cu reprezentanți ai autorităților, printre care prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, președintele Parlamentului, Igor Grosu, parlamentari, dar și reprezentanți ai organizațiilor internaționale.

Delegația Parlamentului European s-a întâlnit și cu președintele Maia Sandu, cu care au discutat despre nevoile Chișinăului pentru perioada care urmează. „Apreciez determinarea politicienilor moldoveni și capacitatea lor de reziliență într-o perioadă atât de complicată pentru Republica Moldova”, a scris pe Facebook și europarlamentarul USR Dragoș Tudorache.

„Avem în față o perioadă în care e nevoie să recunoaștem, pe lângă dramele imediate ale războiului, și efectele colaterale devastatoare pe care un conflict de magnitudinea celui din Ucraina îl reprezintă pentru economia și starea socială a țărilor din vecinătate. Republica Moldova a dat dovadă de o determinare umanitară cu adevărat excepțională, iar acest fapt trebuie recunoscut”, a punctat acesta.