Raisa Apolschi, nașa de cununie a oligarhului Vlad Plahotniuc, care controlează Guvernul și majoritatea parlamentară, a fost desemnată vineri, surprinzător și fără concurs, de către Parlament, în funcția de judecătoare a Curții Constituționale.

Asta după ce, zilele trecute, un alt deputat PDM, Artur Reșetnikov, și procurorul general din perioada jafului bancar, Corneliu Gurin, au fost trimiși și ei în fotolii de magistrați la Curtea Constituțională – instituție ce urmează să valideze sau să invalideze rezultatele alegerilor parlamentare din februarie 2019, relatează Report.md.

Toți trei au depus vineri jurământul.

Apolschi a fost până acum deputat PDM (și membră a Consiliului Politic Național al PDM) și a condus Comisia juridică a Parlamentului.

Tot vineri, Parlamentul a confirmat trei membri noi ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului, dintre care unul, Corneliu Mihalache, este deputat și face parte din grupul celor 14 transfugi comuniști care au aderat la PDM.

”PDM este partidul-sectă, alcătuit, în mare parte, din trădători, corupți, persoane vulnerabile, șantajabile, care calcă totul în picioare, pentru a se menține la putere. Locul acestei grupări este la gunoiștea istoriei”, a reacționat deputata de opoziție Maria Ciobanu.

De asemenea, majoritatea parlamentară controlată de PDM a aprobat vineri numirea fostului director al Centrului Național Anticorupție (din perioada fraudei bancare), Viorel Chetraru, în funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi (cu un mandate de 5 ani).

Și tot la ultima sa ședință, Parlamentul l-a numit pe Victor Lașcov în funcția de director adjunct al Centrului Național Anticorupție. Anterior acesta a fost șef al Direcției Anticartel din cadrul Consiliului Concurenței.

Tot vineri, conducerea Agenției Naționale pentru Reglementarea în Energetică și-a anunțat demisia „in-corpore”. Este vorba de directorul general al ANRE, Tudor Copaci, și directorii Octavian Lungu și Sergiu Ciobanu.

”Azi trăim cu toții o democrație veritabilă”, a comentat aceste evenimente, fără ironie, liderul grupului Partidului Popular European din Moldova (parte a guvernării), Simion Grișciuc.