Comisia parlamentară pentru politică externă a aprobat, joi, propunerea de numire a lui Mihai Gribincea în funcția de ambasador al R. Moldova în România, diplomatul fiind în prezent ambasador în Belgia, Olanda și Luxemburg, relatează timpul.md.

Gribincea îl va înlocui pe Iurie Reniță, care și-a încheiat mandatul în această vară.

După aprobarea Comisiei parlamentare pentru politică externă și integrare europeană, urmează agrementul din partea Bucureștiului, o hotărâre a guvernului și, în final, decretul de numire semnat de președintele Nicolae Timofti.

Mihai Gribincea (52 de ani) este în prezent ambasadorul Republicii Moldova în Belgia, Olanda și Luxemburg, dar și șeful Misiunii R. Moldova pe lângă NATO.

Diplomatul a mai fost consilier politic al Înaltului Comisar OSCE pentru minorități naționale (2001-2010), a lucrat pentru Misiunea ONU din Timorul de Est (1999-2001) și pentru Misiunile OSCE din Georgia (1996-1997) și din Croația (1999).

Între anii 1993 – 1994 a activat în cadrul Ambasadei Republicii Moldova din Federația Rusă.

A absolvit Facultatea de istorie a Universității de Stat din Moldova (1986) și Facultatea de Relații Internaționale a SNSPA din București (1992). Este doctor în istorie al Universității din București (1995). Vorbește engleză și rusă.