Premierul Pavel Filip și-a argumentat decizia de a-i interzice lui Rogozin prin faptul că cetățenii R. Moldova trebuie tratați cu respect, iar felul cum a procedat vicepremierul rus este inacceptabil, scrie Report.md.

Rusia nu se va grăbi cu represaliile împotriva Republicii Moldova și României în urma acțiunilor celor două țări la adresa vicepremierului rus Dmitri Rogozin, dar un răspuns adecvat va urma, a declarat ministrul adjunct de externe rus Grigori Karasin într-un interviu acordat miercuri ziarului financiar Kommersant, citat de RIA Novosti.

"Noi acționăm măsurat și nu la fel de emoțional ca unii actori internaționali. Nu ne vom grăbi cu aceste măsuri (de răspuns). Dar nu există nicio îndoială că acțiunile respective vor primi un răspuns adecvat", a declarat Grigori Karasin, întrebat dacă sunt de așteptat sancțiuni din partea Moscovei împotriva Chișinăului sau Bucureștiului, notează Agerpres.

+++

Aflat în ”pelerinaj” în Grecia, președintele prorus al R. Moldova, Igor Dodon, a caracterizat decizia Guvernul de la Chișinău drept ”un act de mare stupiditate politică”.

Președintele a mai spus că prin această decizie, Executivul face un mare deserviciu Republicii Moldova și cetățenilor săi.

”Nu știu dacă guvernanții fac asta pe cont propriu sau, mai degrabă, sunt conduși ca niște marionete de peste Ocean. Cert este că azi ei au implicat Moldova într-un conflict diplomatic și geopolitic fără precedent în ultimul sfert de veac. Cu părere de rău pentru Moldova și pentru cetățeni, această guvernare duce țara cu viteză maximă spre un grav accident politic și geopolitic. Când ne vom izbi, vom simți cu toții consecințele, pe ani înainte”, a scris Dodon pe Facebook, relatează Agora.md.

Reacția Rusiei

MAE rus l-a convocat miercuri pe ambasadorul Republicii Moldova, Andrei Neguța. Ministrul adjunct de Externe, Grigori Karasin, i-a înmânat o notă de protest în legătură cu decizia Chișinăului de a-l declara pe Dmitri Rogozin persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova.

Totodată, Moscova a anunțat că autoritățile de la Chișinău ”vor primi un răspuns adecvat”. 

”Suntem obligați să atragem atenția că astfel de acțiuni periculoase ar putea avea un efect destabilizator major asupra situației din regiune și a Europei pe ansamblu. Este un lucru deosebit de actual în contextul în care continuă tentativele unor politicieni moldoveni de a tensiona în mod artificial situată legată de reglementarea transnistreană", se arată în nota de protest adresată ambasadorului moldovean.

+++

După scandalul provocat prin intenția sa de a ajunge în R. Moldova survolând spațiul aerian al UE, unde are interdicție, vicepremierul Dmitri Rogozin a declarat pentru presa din Rusia că, în urmă cu aproximativ o jumătate de an, oficialii de la Chișinău au venit să cerșească niște fleacuri.

"A venit la noi o delegație guvernamentală din Moldova. Cum să vă spun, un fel de țigăneală, vă spun deschis. Și au cerșit pentru ei tot felul de fleacuri: și despre tranzitul mijloacelor de transport, în ceea ce ține de livrarea merelor și vinurilor, în problema migrației.... Iar când a venit timpul să fie rezolvate unele probleme primordiale cu Guvernul Moldovei, s-au ascuns prin găuri, ca șoarecii”, a afirmat oficialul rus, potrivit Report.md.

După mediatizarea acestor declarații, reprezentanții societății civile din Moldova au semnat o petiție online prin care au cerut autorităților ca Dmitri Rogozin să fie declarat persona non-grata în Republica Moldova.

În schimb, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut reacții pro-Rogozin și împotriva deciziei României de a nu-i pemite sosirea la Chișinău a vicepremierului rus.

De data asta, decizia guvernului Republicii Moldova l-a surprins pe Igor Dodon în concediu.

Rogozin ar fi vrut să ajungă la Chișinău în septembrie

Anterior anunțului făcut de Guvernul moldovean, Dmitri Rogozin anunțase că ar putea veni la Chișinău în septembrie, la invitația ministrului moldovean al Economiei, Octavian Calmîc.

"Am acum o invitație de la domnul Calmîc. Ea a venit recent, acum vreo două săptămâni. El mă invită să vin în această toamnă la Chișinău. Am citit cu plăcere această invitație. Dar ce are în vedere domnul Calmîc, cum va asigura el securitatea invitaților din Rusia, cum își vor șterge ei mucii în fața patronului lor român, e greu de spus și nici nu mai este problema noastră”, a declarat Dmitri Rogozin într-un interviu pentru postul de televiziune NTV, relatează Radio Chișinău.

Vicepremierul rus a susținut că de vină pentru eșecul vizitei sale în Republica Moldova ar fi liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, și că pregătește sancțiuni personalizate la adresa tuturor persoanelor implicate, care vor fi propuse Kremlinului.

De asemenea, Rogozin a precizat că statutul lui de reprezentant special al Rusiei la negocierile în problema reglementării transnistrene rămâne neschimbat, ba chiar mai mult, Moscova va insista ca el să rămână mediator al relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol.