Vicepremierul rus, Dimitri Rogozin, aflat în vizită în R. Moldova, a fost și la Tiraspol unde a declarat că militarii ruși vor rămâne mult timp în zona de securitate de pe Nistru.

Dmitri Rogozin a reluat, la Tiraspol, criticile la adresa integrării europene a Republicii Moldova, susținând că militarii ruși din zona de securitate de pe râul Nistru vor rămâne mult timp în regiune, chiar dacă autoritățile de la Chișinău se pronunță de câțiva ani pentru transformarea misiunii de pacificare în una civilă, sub mandat internațional, relatează Radio Chișinău.

Totodată, oficialul rus a avertizat Chișinăul să fie atent în relațiile cu Kievul, inclusiv în ceea ce privește Transnistria.

Referindu-se la încercările Chișinăului de a împiedica accesul militarilor ruși în regiunea separatistă, Dmitri Rogozin a declarat că ”tancurile nu au nevoie de vize”.

La Chișinău, vicepremierul Rusiei s-a întâlnit cu premierul Pavel Filip, cei doi oficiali discutând despre ultimele evoluții privind principalele elemente de pe agenda bilaterală de cooperare, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului moldovean.

Premierul Pavel Filip a salutat reuniunea co-președinților Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, menționând interesul Republicii Moldova pentru amplificarea relațiilor comerciale și investiționale cu partenerii din Federația Rusă și, în special, pentru reluarea exportului producției moldovenești pe piața rusă.

Un alt subiect al discuției l-a constituit reglementarea conflictului transnistrean, cele două părți pledând pentru promovarea în continuare a negocierilor în formatul 5+2 și salutând reluarea recentă la Berlin a discuțiilor în acest format, se arată în comunicatul Guvernului de la Chișinău.