Președintele prorus Igor Dodon a adunat 1,5 milioane de voturi pentru a schimba modul în care este guvernată țara, care acum este republică parlamentară.

Partidul Socialiștilor, prorus, a strâns 1,5 milioane de semnături pentru trecerea la forma prezidențială de guvernare.

Anunțul a fost făcut de președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, relatează Agora.md.

Socialiștii lui Igor Dodon vor pregăti modificarea legislației și își vor prezenta inițiativa de trecere de la republica parlamentară la cea prezidențială în legislativ, deși pentru modificarea Constituției sunt necesare cel puțin 34 de semnături ale deputaților.

„Noi avem 24 de deputați (grupul socialiștilor din parlament), vedem dacă mai găsim 10 și, dacă îi identificăm, procedura va fi lansată la Curtea Constituțională, care durează șase luni. Dacă nu, vom merge cu această idee la alegerile parlamentare și acolo suntem obligați să câștigăm”, a declarat Dodon la o televiziune rusă.

Republica Moldova a devenit republică parlamentară în 2000, președintele având o funcție mai mult reprezentativă.

De la preluarea mandatului, Igor Dodon a încercat în repetate rânduri să blocheze deciziile majorității parlamentare, dar fără prea mult succes, din cauza competențelor reduse prin lege.

Dodon insistă pe apropierea de Rusia, în timp ce majoritatea parlamentară și guvernul înclină spre Uniunea Europeană și Occident, potrivit presei de peste Prut.

Dodon: „Nu există riscul apariției unor baze NATO în Moldova”

„Am vizitat toate bazele militare din Republica Moldova și nu am văzut vreun risc sau tentative de construire de baze ale altor țări pe teritoriul țării noastre, și sunt sigur că nu va fi nimic de acest fel pe termen scurt - cel puțin nimic de acest fel atât timp cât eu sunt președinte”, a declarat Dodon într-un interviu pentru postul rus Zvezda, citat de Agora.md.

Întrebat dacă există posibilitatea apariției unor baze NATO în Republica Moldova, Dodon a răspuns:

„Categoric, nu. Constituția noastră stipulează statutul nostru neutru în cei mai clari termeni”.

Anterior, Dodon s-a arătat împotriva inaugurării oficiului de legătură NATO la Chișinău.