Aflat în vizită în Belarus, Dodon a acordat un interviu postului de televiziune Belarus 1, în care a declarat că pentru R. Moldova este potrivită continuarea cursului euroasiatic.

"Am făcut primul pas semnând memorandumul de colaborare cu Uniunea Euroasiatică la început de aprilie. Acest document nu se contrazice cu niciun alt act de colaborare al Moldovei. Al doilea pas a fost depunerea cererii de observator al Uniunii Euroasiatice, discutată la Bișkek. În octombrie, probabil, va fi luată o decizie definitivă”, a afirmat preşedintele prorus de la Chişinău, scrie agenţia TASS, preluată de Agora.md. 

"Vom deveni vreodată membri ai uniunii? Nu exclud”, a spus șeful statului moldovean.

"Cred că pentru R. Moldova accest lucru ar fi corect, dar asta va decide poporul. Vom organiza un referendum la timpul potrivit”, a mai adăugat președintele R. Moldova.

Potrivit lui Dodon, R. Moldova nu trebuie să aleagă între eurointegrare și integrarea în Uniunea Euroasiatică: "Ucrainei i s-au pus condiții și acum vedeți ce se întâmplă? Catastrofă!”.

Din Uniunea Euroasiatică fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan.

Igor Dodon a declarat încă din campania electorală că doreşte ca R. Moldova să renunţe la Acordul de Asociere cu UE şi să adere la Uniunea Economică Eurasiatică -  din care fac parte Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia și Kârgâzstan.

După ce a devenit preşedinte, Dodon şi-a nuanţat discursul referitor la Acordul de Asociere, dar a făcut demersuri privind apropierea de UEE.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană spune că nu are o problemă cu apropierea R. Moldova de această uniune formată la iniţiativa Rusiei.

Întrebată în aprilie de reacția Uniunii Europene față de primirea de către Chișinău a statutului de observator la Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), Nabila Massrali, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, a declarat că "ţine de R. Moldova să-şi definească relaţiile cu UEE".

În acelaşi timp, UE se aşteaptă ca R. Moldova "să-şi respecte integral obligaţiile în cadrul Acordului de Asociere şi a Acordului DCFTA", subliniind că îndeplinirea acestor obligaţii va aduce "beneficii considerabile şi îmbunătățirea tangibilă a calităţii vieții cetățenilor moldoveni".