Aflat în vizită în Belarus, Dodon a acordat un interviu postului de televiziune Belarus 1, în care a declarat că pentru R. Moldova este potrivită continuarea cursului euroasiatic.

"Am făcut primul pas semnând memorandumul de colaborare cu Uniunea Euroasiatică la început de aprilie. Acest document nu se contrazice cu niciun alt act de colaborare al Moldovei. Al doilea pas a fost depunerea cererii de observator al Uniunii Euroasiatice, discutată la Bișkek. În octombrie, probabil, va fi luată o decizie definitivă”, a afirmat președintele prorus de la Chișinău, scrie agenția TASS, preluată de Agora.md. 

"Vom deveni vreodată membri ai uniunii? Nu exclud”, a spus șeful statului moldovean.

"Cred că pentru R. Moldova accest lucru ar fi corect, dar asta va decide poporul. Vom organiza un referendum la timpul potrivit”, a mai adăugat președintele R. Moldova.

Potrivit lui Dodon, R. Moldova nu trebuie să aleagă între eurointegrare și integrarea în Uniunea Euroasiatică: "Ucrainei i s-au pus condiții și acum vedeți ce se întâmplă? Catastrofă!”.

Din Uniunea Euroasiatică fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan.

Igor Dodon a declarat încă din campania electorală că dorește ca R. Moldova să renunțe la Acordul de Asociere cu UE și să adere la Uniunea Economică Eurasiatică -  din care fac parte Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia și Kârgâzstan.

După ce a devenit președinte, Dodon și-a nuanțat discursul referitor la Acordul de Asociere, dar a făcut demersuri privind apropierea de UEE.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană spune că nu are o problemă cu apropierea R. Moldova de această uniune formată la inițiativa Rusiei.

Întrebată în aprilie de reacția Uniunii Europene față de primirea de către Chișinău a statutului de observator la Uniunea Economică Eurasiatică (UEE), Nabila Massrali, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, a declarat că "ține de R. Moldova să-și definească relațiile cu UEE".

În același timp, UE se așteaptă ca R. Moldova "să-și respecte integral obligațiile în cadrul Acordului de Asociere și a Acordului DCFTA", subliniind că îndeplinirea acestor obligații va aduce "beneficii considerabile și îmbunătățirea tangibilă a calității vieții cetățenilor moldoveni".