Președintele ales al Republicii Moldova a reiterat, marți, poziția partidului, al cărui președinte nu mai este (PSRM), că este împotriva deschiderii unui Birou de legătură NATO la Chișinău, relatează Report.md.

Acesta s-a plâns într-o conferință de presă că autoritățile tergiversează intenționat validarea alegerilor prezidențiale și procedura de învestire a sa în funcția de președinte pentru a promova anumite proiecte, precum reforma sistemului de pensionare, numirea procurorului general și promulgarea acordului privind deschiderea Biroului NATO.

"Sunt categoric împotriva acestei inițiative", a declarat Dodon. 

Săptămâna trecută, Guvernul de la Chișinău a avizat pozitiv proiectul privind deschiderea unui Birou de legătură al NATO la Chișinău, fapt ce a provocat agitație în Parlament, inițiativa fiind criticată de opoziția socialistă și comunistă, care consideră că, prin deschiderea unei asemenea instituții, va fi încălcat statutul de neutralitate al țării.

Pentru ca Acordul să intre în vigoare, urmează să fie ratificat de Parlament și promulgat de șeful statului.

Președintele în exercițiu, Nicolae Timofti, a salutat inițiativa și a spus că "nimic nu afectează mai mult neutralitatea statului nostru decât prezența ilegală a armatei Federației Ruse pe teritoriul nostru național".

El a reamintit că acesta "va fi un birou civil, nu o bază militară" așa cum interpretează propaganda rusească.

Biroul NATO din Moldova va facilita identificarea domeniilor în care Republica Moldova are nevoie de asistență pentru a-și reforma sectoarele de apărare și securitate.

Citiți continuarea pe Report.md.