Rusia stă la pândă și în momentul în care vor fi comise greșeli, Moldova ar putea fi preluată exact cum a fost preluată Crimeea sau regiunile Donețk și Lugansk, a declarat, joi, primarul liberal al Chișinăului, Dorin Chirtoacă.

"O Moldovă instabilă nu doar ar da satisfacție Rusiei, dar ar fi preluată destul de rapid și fără mari dificultăți de către Federația Rusă. Guvernul care se formează astăzi, în cazul în care vom da dovadă de coerență, de corectitudine, de consecvență, în cazul în care va fi respectat acordul coaliției, care este unul corect, echilibrat (...), deci toate astea împreună sper să dea șansa ca timp de trei ani și jumătate până la alegerile parlamentare oamenii să recapete încrederea în integrarea europeană (...). Moscova evident stă la pândă și în momentul în care vor fi comise greșeli, Moldova ar putea fi preluată exact cum a fost preluată Crimeea sau acum regiunile Donețk și Lugansk", a declarat,la RFI, Dorin Chirtoacă, în contextul în care Parlamentul urmează să aprobe, joi, Cabinetul condus de Valeriu Streleț.

Primarul Chișinăului nu are „emoții” în privința votului din Parlament.

"Emoții cu siguranță nu avem (...). Nu văd chiar nici un fel de riscuri pentru ziua de astăzi, pentru că eu cred că toată lumea conștientizează că o asemenea situație nu poate trena la nesfârșit pentru Republica Moldova, întrucât este chiar periculos", a spus el.

În ceea ce privește provocările viitorului Guvern al R. Moldova, Chirtoacă speră că se va trece la o perioadă în care puterile statului se vor separa, iar justiția va deveni independentă.

"Ca să vorbim pe înțelesul celor de dincolo de Prut aș spune că este o oportunitate pentru noi și o provocare în același timp să încheiem perioada similară pe care a avut-o România între anii 2000-2004 și să începem perioada 2004-2014, să zic. Adică să ne despărțim de perioada când totul era la cheremul politicienilor, când prin ordine și telefoane date prin firul roșu, cum se mai spunea pe atunci sau inclusiv indicații de la Moscova venite, se hotărau multe lucruri la nivel de țară, respectiv trecerea spre o altă formă de guvernare, unde totuși, puterile devin separate în stat și justiția devine independentă", a explicat primarul liberal.

Președintele Nicolae Timofti a semnat, luni, un decret prin care l-a desemnat pe Valeriu Streleț, propunerea Partidului Liberal Democrat din R. Moldova (PLDM), candidat pentru funcția de premier.

Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a anunțat că formațiunea sa va avea patru miniștri. Corina Fusu ar urma să conducă Ministerul Educației, Anatol Șalaru - Ministerul Apărării, Valeriu Munteanu - Ministerul Mediului, iar Iurie Chirinciuc – Ministerul Transporturilor.

Potrivit unor surse citate de Unimedia, noul Cabinet își va păstra o bună parte din vechea componență.

Astfel, PLDM ar urma să aibă șase ministere:Ministerul Afacerilor Externe, prin Natalia Gherman, Ministerul Finanțelor - Anatol Arapu, Ministerul Agriculturii - Ion Sula, Ministerul de Interne - Oleg Bălan, Ministerul Muncii și Protecției Sociale - Mircea Buga, Ministerul Tineretului și Sportului - Loretta Handrabura.

Partidului Democrat (PDM) ar putea să-i revină tot șase ministere: Ministerul Economiei - Stephane Christophe Bride, Ministerul Culturii - Monica Babuc, Ministerul Tehnologiei Informațiilor - Pavel Filip, Ministerul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale - Vasile Bîtcă, Ministerul Sănătății- Ruxanda Glăvan și Ministerul Justiției-Vladimir Cebotari.

Pentru poziția de vicepremier, presa moldoveană a vehiculat numele lui Victor Osipov. Acesta a scris însă pe Facebook că nu a avut discuții oficiale privind participarea în Guvernul lui Streleț.