„Regimul de la Chișinău a luat astăzi doi ostatici. Așa fac teroriștii!”. Este reacția deputatului ales, Dumitru Alaiba, la condamnarea a doi foști funcționari care au dezvăluit mai multe scheme ilegale ale regimului controlat de Vlad Plahotniuc.

Săptămâna trecută, fostul șef al Ser­vi­ci­u­lui con­trol finan­ciar și audit intern din cadrul ÎS „Poșta Moldovei”, Sergiu Cebotari, cerea, cu lacrimi în ochi, regimului de la Chișinău, în cadrul unei emisiuni televizate, să nu-i atingă familia. Miercuri, 20 martie, el a fost condamnat, cu executare, într-un dosar despre care spune că i-a fost instrumentat la comandă după ce a dezvăluit o schemă uriașă de trafic cu anabolizante. El a dezvăluit schema în 2016. Potrivit lui, săptămânal, prin intermediul poștei moldovenești, sunt trimiși în UE și SUA zeci de saci cu anabolizante (preparate interzise, folosite în special de sportivi pentru creșterea masei musculare). Schema funcționează și astăzi, doar că centrul de distribuție s-ar fi mutat în Germania, susține Cebotari, relatează Report.md.

Schemă confirmată

În februarie 2016, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova anunța despre capturarea unui lot record de anabolizante care urmau să ajungă, prin contrabandă, în UE. În octombrie 2016, un raport al unei comisii parlamentare de anchetă a constatat că prin intermediul ÎS „Poșta Moldovei” sunt traficate cantități mari de substanțe interzise, iar mai multe instituții ale statului și înalți funcționari se opun elucidării acestui caz, având o implicare directă în schema ilegală.

Sergiu Cebotari a fost reținut în luna iulie 2016, după ce a făcut dezvăluirile. „Cetățeanul ar fi pretins de la 16 cetățeni muncă forțată. Au fost pornite două cauze penale”, spunea, la 29 iulie 2016, șeful-adjunct al Direcției urmărire penală al IGP, Ruslan Ojoc. Miercuri, 20 martie 2019, Cebotari a fost condamnat la 8 ani de închisoare, pentru delapidarea averii străine și folosirea muncii forțate.

Cebotari, către ambasadele străine: „Vă rog, salvați-mi familia!”

Săptămâna trecută, în cadrul emisiunii la care a fost invitat, Cebotari a declarat că familia sa este în pericol. El a menționat că soția sa a fost lovită de o mașină pe trecerea de pietoni și nu crede că aceasta a fost o coincidență. Cu lacrimi în ochi, el a cerut ajutor, pentru familia sa, din partea misiunilor diplomatice străine.

„Prin acest dosar ei au vrut să mă reducă la tăcere nu doar pe mine. Ei au vrut să vâre frica în restul oamenilor care știu de ilegalitățile pe care ei le comit”, a spus Cebotari. Potrivit lui, proporțiile traficului cu anabolizante din Moldova au scăzut în ultima vreme: „Acum băieții duc din Kiev și de la Atena, iar punctul de legătură este Frankfurt”. La emisiune, Sergiu Cebotari a cerut disperat intervenția UE în destructurarea acestei grupări criminale care răspândește substanțe interzise în întreaga Uniune Europeană.

Citiți continuarea pe Report.md.